Fapte istorice: 1921. Uniunea Maghiară desființată de Guvern!
- Florian Bichir
- 11 aprilie 2018, 00:00
Cum nu se prea înghesuie lumea să scrie sau să vorbească despre istoria României o fac eu din când în când. Simt că este obligația mea să fac asta, pentru că „cei ce nu-şi pot aminti trecutul sunt condamnaţi să-l repete”, după cum spunea George Santayana.
Telegrafic! La sfârșitul lunii octombrie 1918, la Cluj a fost înființat Consiliul Național Maghiar (CNM), iar Partidul Național Democrat Maghiar-Secuiesc (PNDM-S), condus de Béla Maurer, a fost înființat la Târgu Mureș. În timp ce CNM a lâncezit în decizia politică, sperând să schimbe situația prin semnarea unui tratat de pace, PNDM-S a decis să colaboreze cu autoritățile și să participe la alegerile din noiembrie 1919.
În primele alegeri libere din România Mare partidul maghiar a câștigat 8 mandate în Adunarea Deputaților și 4 de senatori. PNDM-S a participat, de asemenea, la alegerile din 1920, exprimându-și dorința de a participa la viața politică a țării și de a condamna atitudinea pasivă a co-cetățenilor. După semnarea Tratatului de la Trianon, liderii politici maghiari șiau schimbat atitudinea. Congresul PNDM-S din 1920, care a avut loc la Târgu Mureș, a decis că maghiarii din România ar trebui să renunțe la atitudinea rezervată și să stea alături de toți locuitorii României în procesul de construire a națiunii postbelice.
În ianuarie 1921, la Cluj, cele mai bogate figure ale burgheziei și proprietarilor de pâmânt maghiare au format Uniunea Maghiară (UM). Pe 5 iunie a aceluiași an, o întâlnire a grupului mic burghez la Huedin a format Partidul Popular Maghiar, cu Ludovic Albert în funcția de președinte. UM a intrat în discuții cu noul grup, iar cele două au fuzionat pe 6 iulie 1921. Noua Uniune Maghiară a ales ca președinte baronul Sámuel Jósika. La 14 august 1921, cercurile politice democratice și PNDM-S au decis să creeze un alt partid, numit Partidul Poporului Maghiar. Deoarece conducerea UM nu a recunoscut actul de unire a Transilvaniei cu România, a fost desființat de guvern la 30 octombrie 1921.
Dacă am scris prea repede repet! Uniunea Maghiară a fost desființată de legislația românească pe 30 octombrie 1921 pentru că NU recunoștea Marea Unire, mai exact legislația românească. Pe 5 august 1922 în urma refuzului Guvernului român se înființează Partidul Național Maghiar. La alegerile din mai 1926 maghiarii obțin în Parlament 14 deputați și 12 senatori cel mai mare scor electoral din perioada interbelică. Timp de 4 ani minoritatea maghiară nu va înainta nicio plângere Ligii Națiunilor. Mai trebuie menționat că de-al lungul timpului Partidul Național Maghiar a avut cartele electorale cu Octavian Goga, cu mareșalul Averescu, cu PNL...
Am făcut acestă încursiune în istorie pentru a arăta că și în perioada interbelică, considerată de unii perioada de aur a democrației românești, au existat partide maghiare. Deci asta nu ar fi o noutate, decât pentru unii extremiști care nu au pus mâna pe carte. Că nu se mai poartă astăzi în Europa partide pe criterii etnice este o altă temă de discuții. Poate ar fi de discutat dacă UDMR este asociație culturală sau partid politic. Dar și asta e o altă problemă! Eu am vrut doar să aduc aminte că atunci când se aduc atingere legilor românești, integrității teritoriale, trebuiesc reacții.
În 1921 tânărul stat, România Mare, abia născut din tranșeele pline cu sânge ale Primului Război Mondial a tăiat cu sânge rece o posibilă cangrenă. A interzis simplu un partid, pentru că nu respecta legea! Credeți că s-ar putea și astăzi?