Familia lui Ion Caramitru a pierdut procesul prin care solicita plata de drepturi de autor pentru piesele regizate de marele actor

Familia lui Ion Caramitru a pierdut procesul prin care solicita plata de drepturi de autor pentru piesele regizate de marele actorSursa foto: Dreamstime.com

Un proces început de marele actor Ion Caramitru încă din timpul vieții a fost pierdut definitiv de moștenitorii săi, la mai bine de un an de la moartea acestuia.

Ion Caramitru s-a judecat ani la rând cu Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor. El a cerut să fie remunerat pentru realizarea aranjamentelor muzicale pentru piesele pe care le-a regizat. Procesul a fost continuat de familie, după moartea sa. Înalta Curte Casație de Justiție a respins însă toate pretențiile.

Familia lui Ion Caramitru a pierdut procesul prin care solicita plata de drepturi de autor pentru aranjamentele muzicale ale unor piese de teatru pe care marele actor le-a regizat. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins toate pretențiile moștenitorilor lui Ion Caramitru și a menținut sentința pronunțată de Curtea de Apel București, în urmă cu doi ani. Sentința este definitivă.

„Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de reclamanţii Caramitru Michaela, Caramitru Matei Horia, Caramitru Andrei Dragoş şi Caramitru Ştefan-Liviu şi de pârâta UCMR – ADA – Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor împotriva deciziei nr. 1314 din 15 octombrie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Obligă pe recurenţii-reclamanţi Caramitru Michaela, Caramitru Matei Horia, Caramitru Andrei Dragoş şi Caramitru Ştefan-Liviu la plata sumei de 1.485 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către recurenta-pârâtă UCMR-ADA-Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor. Definitivă“, se arată în decizia magistraților.

Decizie de ultim moment: Trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru nu va fi depus în foaierul teatrului

Sursa foto: arhiva EVZ

Proces de lungă durată

Ion Caramitru a realizat, în calitate de regizor, aranjamentul muzical pentru mai multe piese ce s-au jucat, ani la rând, pe scena Teatrului Național. Printre acestea se numără „Dumnezeu se îmbracă de la second hand”, „Dineu cu proști”, „Anonimul Venețian“ si „Bârfe, zvonuri și minciuni”.

În 2012, el a cerut Asociaţiei pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA) să înscrie în Registrul naţional al operelor muzicale „soundtrack“-urile pieselor de teatru regizate de el, dar și să fie renumerat pentru acestea. Solicitarea sa a fost inițial acceptată, însă doar pentru coloana sonoră a piesei „Dineu cu proşti“. Ion Caramitru a încasat astfel 20.000 de lei. După o analiză mai atentă a situației, s-a ajuns la concluzia că regizorul nu trebuia să primească acești bani și a fost anunțat că trebuie să restituie suma.

Luptă în instanță

A început apoi o luptă în instanță care a durat ani de zile, chiar și după moartea marelui actor, din 5 septembrie 2021. Rând pe rând, instanțele au respins solicitarea lui Ion Caramitru, care a fost preluată de moștenitori după decesul său.

Magistrații au concluzionat că Ion Caramitru doar a folosit anumite fragmente din opere celebre pentru ilustrația muzicală a pieselor de teatru. În concluzie, o astfel de compilație nu intră sub incidența legii drepturilor de autor. Practic, el a folosit muzica compusă de alții pentru a crea o coloană sonoră, potrivit justnews.ro.