Reporterii de la „Daily Mail“ au descoperit că o clinică in Bucureşti oferă o tehnică de dopaj sportiv care nu lasă urme. În capitala României se poate face, la liber, „tratament antiîmbătrânire“ cu hormoni de creştere, cea mai modernă metodă de a trişa în sport.
„Mai rapid, mai puternic, mai în formă: idealul olimpic rămâne nealterat. Dar dacă acest ideal poate fi cumpărat dintr-o clinică est-europeană sub forma unui medicament care nu lasă urme?“ - aşa începe un articol şocant din cotidianul britanic „Daily Mail“. Autorul, Warren Pole, a experimentat la Bucureşti cea mai modernă tehnică de dopaj în sport: injecţii cu hormoni de creştere. Riguros monitorizat în ţările civilizate, „tratamentul“ cu hormoni de creştere este o banalitate în capitala României şi, pe deasupra, costă doar 7.850 de lire sterline (9820 de euro). Imposibil de depistat
Dacă în Marea Britanie, spre exemplu, au acces la astfel de medicamente periculoase doar persoanele diagnosticate cu boli foarte rare, la Bucureşti totul se face la vedere, în clinica „RoyalFit“, care aparţine fostului culturist Eugen Dunca şi care promovează acest „tratament antiîmbătrânire“ inclusiv pe pagina sa de web.
„Cura“ cu hormoni de creştere (HGH) este considerată în acest moment cea mai modernă şi mai „curată“ metodă de dopaj în sport, atleţii fiind apţi să concureze la doar 24 de ore de la ultima injecţie. „Din păcate, deocamdată, folosirea unei astfel de metode de dopaj nu poate fi depistată. Eu sper că sportivii români înţeleg riscurile enorme pe care le implică un astfel de «tratament»“, ne-a declarat ieri Graţiela Vâjâială, preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping. John Fahey, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping, a confirmat ieri că, la Beijing, un test de depistare a hormonului de creştere va fi „operaţ ional şi eficient“. DEZVĂLUIRI
Dunca: „Se cumpără hormoni la negru pentru sportivii români“
Eugen Dunca, fost campion naţional la culturism, nu s-a ferit ieri să stea de vorbă cu EVZ. Ancorat în realităţile acestei lumi, Dunca a negat faptul că la clinica sa s-ar „trata“ sportivi, dar n-a ezitat să facă dezvăluiri şocante.
EVZ: Domnule Dunca, ştiaţi că Warren Pole, autorul articolului din „Daily Mail“, e ziarist? Eugen Dunca: Da, am ştiut. El mi-a explicat că, pentru un mai mare impact, articolul va fi corelat cu apropierea Jocurilor Olimpice. Altfel, dacă scria doar despre clinica mea era reclamă. Aşa, a zis că face reclamă mascată. Din articol reiese că dumneavoastră susţineţi că hormonul de creştere este folosit pe scară largă în sport... Aşa şi este. Toată lumea ştie asta, dar mulţi n-o recunosc. Eu nu sunt ipocrit. Mai mult, am auzit că există cineva implicat la nivel înalt în sportul românesc şi care cumpără, „la negru“, astfel de substanţe, pentru a le da atleţilor români. La clinica dumneavoastră au apelat şi sportivi români sau din străinătate? Nu. Oricum, i-aş refuza, fiindcă nu vreau să am probleme. Acest tratament antiîmbătrânire nu este pentru sportivii de performanţă. Deocamdată, deşi noi oferim şi alte servicii în această clinică, nu colaborăm cu sportivii. Poate pe viitor. De unde aţi ştiut că acest ziarist englez nu este, de fapt, un atlet? L-am verificat. Am cerut referinţe despre el. Din ceea ce ştiţi, mai există alte clinici în Europa de Est care să ofere tratament cu hormoni de creştere? În România şi în ţările din jur sigur nu mai există. Din ce ştiu, în Europa sunt foarte puţine. Oricum, există în SUA, unde preţul unui astfel de tratament este de 20.000 de dolari. La noi costă doar în jur de 10.000 de euro.
Nu credeţi că acel articol va aduce prejudicii afacerii? Deloc. După ce a fost publicată povestea, am primit multe telefoane din Anglia, de la potenţiali clienţi, dar şi de la diverse clinici care vor să-şi trimită pacienţii la noi. PE SEMNĂTURĂ
Pacienţii se angajează să nu participe în competiţii Recomandându-se drept potenţial client, ziaristul britanic Warren Pole povesteşte în articolul său experienţa şocantă din capitala României. Preluat de patronul Dunca, de la aeroportul Otopeni, cu un impresionant Hummer, jurnalistul englez a efectuat toate testele la clinica „RoyalFit“ (situată în zona Arcul de Triumf) şi a fost declarat apt pentru a beneficia de tratamentul cu hormoni de creştere. Acesta facilitează creşterea rapidă a masei musculare, întărirea oaselor şi chiar sporirea libidoului. „Mai sigur decât aspirina“
În Anglia este aproape imposibil să ai acces la „flacoanele-minune“, dar există un trafic serios pe piaţa neagră şi pe internet. Dezavantajul este că există riscul de a achiziţiona un medicament contrafăcut. De aceea, mulţi străini optează pentru clinica lui Eugen Dunca, unică în România, ţară mai „liberală“ în privinţa folosirii medicamentelor cu grad mare de risc.
Pentru că se temea de posibilele efecte secundare, printre care creşterea extremităţilor şi durerile articulare groaznice, Pole a fost convins de Dunca: „Este folosit pe scară largă în sport, fiindcă nu există niciun pericol de a fi depistat. Am luat şi eu ani de zile. Şi mama mea foloseşte acest tratament, la fel ca şi iubita mea. Deşi oamenii se pot îngrijora, hormonul artificial este la fel ca şi cel natural, produs de corpul vostru. Uneori, e mai sigur decât aspirina. Noi îl cumpărăm direct de la Pfizer România, care îl primeşte de la Pfizer UK“. Doze mici, efecte mari
Medicul Ciprian Miclea, specialistul clinicii „RoyalFit“ în tratamentul cu hormoni de creştere, s-a ocupat de jurnalistul britanic. Doctorul a acceptat să stea ieri de vorbă cu EVZ. „Pacienţii sunt obligaţi să semneze un document prin care se angajează că nu participă în competiţii sportive profesioniste.
Dozele pe care le administrăm noi pentru acest tratament antiîmbătrânire sunt de cinci sau chiar de zece ori mai mici decât cele folosite de sportivii care se dopează. Tratamentul durează şase luni şi substanţa se administrează subcutanat, cu ajutorul unui dispozitiv special. Şi în cazul pacienţilor noştri există efecte clare de creştere a performanţelor sportive“, ne-a declarat Miclea.
Zvonul că hormonul de creştere se foloseşte pe scară largă în sport este confirmat de mulţi specialişti în domeniu: „Da, hormonul de creştere e utilizat în sport de aproape 20 de ani“, a recunoscut, pentru BBC, Sir Matthew Pinsent, de patru ori campion olimpic la canotaj. În finalul articolului, jurnalistul Warren Pole mărturiseşte că are şi acum în frigiderul de acasă flacoanele cu hormoni de creştere, pe care se teme totuşi să le folosească.
SPECIALIST. Doctorul Ciprian Miclea, omul care administrează hormonii la clinica bucureşteană BUCUROS DE OASPEŢI. Dunca (dreapta) l-a luat pe Pole de la aeroport cu un Hammer