Zona Patriarhiei Române. Zilele acestea românii merg să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie și a altor sfinți, pentru că astăzi și mâine sunt două mari sărbători creștine.

Dar, mulțimea întotdeana scoate la iveală și câte o „trăznaie”. O echipă mixtă formată din inspectori ai Poliției Locale a Municipiului București și agenți ai Patrulei Călare au găsit, marți seara, în zona Patriarhiei Române, patru persoane care aveau un comportament suspect. La legitimare, persoanele au devenit recalcitrante. Ba mai mult, S.C.G. (un bărbat în vârstă de 38 de ani) a încercat, iritat, să ferească de privirile agenților locali un rucsac pe care îl purta cu grijă. În cele din urmă, la control, bărbatul a început să înșire: o cutie cu „10 Sfinți martiri de la Aiud”, o raclă cu „Sfântul Ierarh Dionisie al Zachintului”, o cutiuță cu „Sfântul Mucenic Daniil Aghioritul” sau o raclă mai mare în care se afla un os ce semăna cu o falangă – bucată mumificată  despre care proprietarul de moaște afirma că este a unui sfânt luat din Muntele Athos, dar despre care nu știe nimic. Singura sa explicație vizavi de această bucată de os a fost că a primit-o în dar de la un călugăr.

În total, bărbatul avea asupra sa șapte racle în care se aflau, conform declarației sale, resturi și părticele din mai bine de 30 de persoane pe care le numea sfinți.

Despre modul în care a intrat în posesia acestora, S.C.G. s-a încurcat în declarații: ba că le are de la un preot din Aiud, ba că sunt luate din Muntele Athos, ba că i-au fost oferite de către o pustnică din Munții Rarăului. Cât despre motivul pentru care mergea cu fragmentele osoase asupra sa prin centrul Capitalei, bărbatul a susținut că acestea sunt folosite pentru simpla și rapida propriei închinăciuni.  Fără a avea scop comercial – de a le vinde sau a-i atrage, contra cost, pe enoriași să se închine la cei 30 de „sfinți” – resturile de oase mumificate reprezentau, conform însoțitorilor lui S.C.G. – un fel de colecție de moaște.

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Bucureștiului – care au participat la verificările obiectelor de cult găsite de politiștii locali – moaștele nu pot fi donate sub nicio formă unui mirean (persoana care nu aparține clerului). Singura variantă  în care niște moaște pot fi donate este atunci când exită aprobarea ierarhului superior din zona în care se află lăcașul de cult care face donația, iar rămășițele sfântului sunt însoțite de un document care certifică autenticitatea, informează Poliția Locală a Municipiului București.

După întocmirea actelor premergătoare, S.C.G. a fost predat Poliției Naționale. La fel s-a procedat și cu persoanele care îl însoțeau.  

Moaște – „oseminte mumificate, bucăți din veșminte sau alte obiecte ale unei persoane considerate ca sfântă” se spune în DEX.