Toate trucurile pentru a ne răcori locuința fără aer condiționat. Sfaturi utile în contextul scumpirii energiei

Aerul condiționat ne face viața mult mai mai ușoară mai ales când locuim într-o locuința cu ferestre orientate spre sud. Dar, din păcate, din cauza prețurilor la energie folosirea unui AC va crește factura şi mulți dintre noi vom fi nevoiți să renunțăm la acest confort. Pentru a scăpa de căldură, experții ne învață câteva trucuri pentru a ne menține casa cât de cât răcoroasă.

Începeți cu ferestrele casei în cazul în care locuința este expusă la razele soarelui mai multe ore pe zi. Folosirea unor trucuri precum acoperirea ferestrelor în mijlocul zilei îți poate menține casa mai răcoroasă, împiedicând intrarea razelor soarelui, mai ales dacă sunteți plecat în timpul zilei.

Poate nu ştiţi, dar există un produs precum perdeaua termică care este proiectată în acest scop. Asta înseamnă o draperie mai groasă decât cele clasice. Bineînțeles că există și umbrele termice care pot fi plasate la ferestrele orientate spre sud și vest, iar perdele opace și obloanele fac minuni în acest sens.

Mulţi se întreabă când și cum să-ți pornești aerul condiționat

Este o dezbatere veche despre acest subiect: e mai bine să lași aerul condiționat să curgă toată ziua, astfel încât casa să rămână răcoroasă și să nu fie nevoie să muncească atât de mult pentru a reveni la o temperatură confortabilă? Sau ar trebui să setați termostatul cu câteva grade mai mult când nu sunteți acasă? Ceea ce ar însemna un consum mare de energie.

Experții spun că cel mai indicat ar fi ori să le opriți sau să le lăsați la o temperatură modestă pentru a nu forța aparatul să răcească mai mult decât este necesar în spațiul respectiv.

Facturile mari la energie electrică ne vor obliga să renunțăm la AC

Meteorologii au anunțat că de joi România se va lupta cu un val de căldură africană, iar vestea bună este că sunt modalități prin care vă puteți răcori locuința fără a consuma energie electrică. Pe timpul verii 30% din căldură vine prin ferestre. Daca trageți draperiile şi storurile exterioare puteți scădea temperatura din interiorul locuinței.

Renunțați la așternuturile sintetice și optăm pentru lenjerii de pat răcoroase, care absorb foarte bine umezeală. Cele mai potrivite materiale sunt cele din in și bumbac.

Este important să nu încărcăm apartamentul sau casa în care locuim cu foarte multă mobilă. Mobila încarcă spațiul și nu lasă aerul să circule cu ușurință. Toate ușile pe care le avem în casă să le lăsăm deschise, astfel încât să circule aerul.

Nu uitaţi de copertinele plasate pe terase sau la ferestre

Este foarte util să avem gheață pe timp de vară în casă pentru că o putem folosi pentru băuturi răcoritoare și chiar putem pune gheața în boluri să ținem în casă și cu apă, astfel aerul va fi mai proaspăt.

Cine are un balcon spațios îl poate amenaja astfel încât să păstreze locuința răcoroasă mai mult timp. Se poate pune și o copertină de-a lungul balconului sau pe anumite porțiuni în fața ferestrelor, astfel încât să blocheze razele soarelui. Putem achiziționa direct plante crescute, copăcei în ghivece sau braduți în ghivece și ele cresc și în timp. Îi putem achiziționa în fața ferestrelor sau îi putem pune pe toată lungimea terasei, a sfătuit Mara Eliza Barza - PR home&deco.