Facturi mici la energie fără să faci economie. Secretul pe care trebuie să îl știe românii

Facturi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Specialiștii au declarat că facturile la energie vor crește considerabil din 2023, dar alți profesioniști au explicat cum pot românii să plătească mai puțini bani fără să facă economie.

Românii ar putea plăti facturi imense la energie, din 2023, avertizează specialiștii în domeniu. Prețurile au crescut enorm la toate produsele și serviciile, iar tarifele pentru produse precum pâine, ouă, lapte, iaurt, aproape că s-au dublat.

Cu toate astea, specialiștii au dezvăluit cum pot scăpa consumatorii de facturile mari din 2023. În 2022, românii au plătit facturi la energie în funcție de consumul mediu din 2021. Din 2023, ei vor trebui să raporteze lună de lună indexul, la distribuitorii de energie.

Clienții vor fi nevoiți să stabilească o convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul. Convenţia trebuie să fie cât mai aproape de adevăr. „Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior”, a declarat Cristina Păun, specialist în energie.

Sursa: Dreamstime.com

Facturi mai mici la energie din 2023

Românii nu vor mai avea parte de momente neplăcute și de făcturi inexplicabile la energie. „Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a precizat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei. „Se poate întâmpla ca două luni la rând, un consumator, în funcţie de consumul curent, să fie într-o categorie şi să primească, de exemplu, 68 de bani. Şi în a treia lună, după se citeşte contorul, să fie refacturat”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, potrivit Observator.

În 2022, foarte puțini consumatori au transmis indexul, dar acesta este esențial din 2023. „Dacă este vorba de o regularizare şi dacă consumatorii nu s-au încadrat în tranşele de consum, regularizarea poate fi şi pozitivă şi negativă”, a mai declarat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei. Pentru a susţine schema de compensare, statul a plătit până acum 6,2 miliarde de lei către furnizorii de energie.