Facturile pentru gaze naturale vor crește pentru luna ianuarie chiar și cu 20%, spun experții din energie. INS a anunțat că importurile de energie au crescut în primele două luni din an.
Datele furnizate de Institutul Național de Statistică indică faptul că importurile de gaze au crescut cu două procente în primele luni din 2024, iar acest lucru, spun experții, înseamnă facturi mai mari. Creșterea a fost generată de consumul mai mare a utilizatorilor casnici precum și de exporturi.
Facturi mai mari pentru luna ianuarie
Prețurile pentru gaze sunt plafonate până în martie 2025. Dar acest lucru, atrag atenția experții, nu înseamnă că nu vom avea facturi mai mari la gaze. Dimpotrivă, pentru luna trecută vom scoate din buzunar mai mult cu 15-20 de procente pentru energia consumată și asta din cauza zilelor geroase de luna trecută.
Cerea internă de gaze naturale a fost completată anul trecut de importuri. Importuri necesare, de altfel și pentru asigurarea cantității de energie care este expediată de România către țările vecine: Ungaria, Republica Moldova sau Ucraina.
„Suntem în al doilea an de război, cumva în comparație cu primul an în care izbucnise războiul din vecinătatea noastră, toată lumea a fost mai speriată, mai îngrijorată. Deja în acest al doilea an, consumatorii, decidenții sunt mai relaxați cu privire la modul de a face față acesti crize, de aceea, cred că și consumul în zona rezidențială a mai crescut puțin față de sezonul rece în 2023, când vorbeam foarte mult de măsuri de economisire”, a declarat Eugenia Gusilov, expert în energie.
Vom plăti mai mult cu 20%
Vremea geroasă din ultima perioadă a generat o creștere a cantității de gaz importat. Iar acest lucru l-am văzut cu toții în facturi. Transgaz a anunțat că în zilele geroase cererea de gaze a crescut până la 54 de milioane de metri cubi, o valoare mult peste cât poate susține producția internă.
Deși, prețul gazului este plafonat la 0,31 lei kWh, experții din energie avertizează că pentru această lună vom avea facturi mai mari cu până la 20% față de luna precedentă. Dar, ministerul Energiei condus de liberalul Burduja și-a asumat obiectivul de a determina furnizorii să reducă costurile din facturi.
Importurile, una din cauzele pentru care vom avea facturi mai mari
La gaze naturale, majoritatea furnizorilor au oferte apropiate de prețul plafonat, adiccă valaorea cea mai mare. Vestea bună este că plfonul pentru prețul gazului expiră în primăvara anului viiitor.
„Nu ne gândim la o modificarea de plafoane acum, dar pot fi mecasnime alternative prin care să determinăm furnizorii, mai ales în sectorul gazelor natural, să factureze la un preț mai mic sau semnificativ mai mic decât plafonul”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Pe piața europeană prețul pentru gazele naturale a început să revină la valorile anterior crizei energetice. Depozitele statelor UE sunt în continuare la capacitatea maximă. Acest fapt ce i-ar putea determina pe furnizori să reducă prețul pentru a putea vinde cât mai mult gaz în perioada următoare.