Românii care nu plătesc factura la încălzire. Condițiile pentru scutirea de la plată
- Georgiana Dragomir
- 23 februarie 2024, 15:32
Pensionarii și persoanele cu venituri mici beneficiază de compensarea facturii la încălzire. În unele situații, factura pentru energia termică poate să fie suportată de stat integral.
Pensionarii cu indemnizații mici și beneficiarii venitului minim de incluziune au factura la energia termică compensată sau suportată de stat în mod total, informează Ministerul Muncii. Facilitatea este valabilă până la 1 martie ac. Această reducere la facturile pentru încălzire se aplică și persoanelor care au depus cereri în 2023 pentru ajutorul de încălzire și au pensiile indexate cu 13,8% beneficiază de scutire la valoarea facturii pentru energia termică.
Pensionarii care nu plătesc factura la încălzire. Care sunt condițiile pentru scutirea de la plată
Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată.
Noiile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024, precizează Ministerul Muncii.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 se acordă persoanelor vulnerabile, care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană, în cazul familiilor și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure.
Valoarea ajutorului de încălzire se acordă în funcție de tipul sistemului termic:
- 250 lei/lună – pentru gaze naturale
- – 500 lei/lună – pentru energie electrică
- – 320 lei/lună – pentru combustibili solizi și/sau petrolieri
Cum se obține ajutorul de încălzire
Persoanele care vor să beneficieze de acest ajutor pentru încălzire trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere care să conțină date privind componența familiei, informații cu privire la veniturile lunare (care nu trebuie să depășească 1.386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2.053 lei/persoană, în cazul persoanelor singur), precum și date despre sistemul de încălzire utilizat în locuință. Cererea se depune la primăria în care solicitantul are domiciliul.