Foarte puțin români se duc la medicul stomatolog pentru a preveni o infecție sau o durere, ceea ce ne plasează pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește sănătatea orală. Se pare însă că nu este vorba doar despre costurile ridicate, ci de mentalitatea pe care o avem.
Românii sunt obișnuiți să meargă la dentist doar atunci când întâmpină o problemă la un dinte sau când durerea devine de nesuportat. Ela Bănică, medic specialist ortodont, fondator Ortho Institute, a explicat care sunt principalele motive pentru care românii nu merg la stomatolog, dar și care sunt factorii care ne afectează cel mai mult sănătatea dinților.
De ce nu merg românii la dentist
Medicul Ela Bănică a subliniat că numărul de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a scăzut cu aproximativ 30% în ultimii zece ani, de la 0,07 consultaţii şi tratamente anuale pe locuitor la 0,02, confrom datelor din Anuarul de Statistică Sanitară. Dintre acestea doar 17% au caracter preventiv, motiv pentru care țara noastră se află pe ultimul loc la acest capitol.
Ceea ce este interesant este că nu din cauza prețurilor românii nu merg la dentist, ci din cauză că nu sunt obișnuiți să pună foarte mare preț pe sănătate și prin urmare să acorde un buget special pentru asta.
„Pe lângă problema de educație privind prevenția, știut fiind că românii merg la medic doar când au o problemă, mai sunt și alți factori. De exemplu, și pandemia a avut un impact negativ asupra sănătății orale a populației din cauza capacității reduse a cabinetelor medicale din acea perioadă. Dincolo de aceasta, oamenii și-au redus vizitele la medic de frica infectării cu coronavirus și au adoptat o dietă cu un conținut ridicat de zahăr în timpul izolării”, a mai spus aceasta.
Medicul ortodont a precizat că din aceste motive consideră că e importantă reluarea campaniilor de conștientizare pentru o rutină de îngrijire orală, mai ales în rândul copiilor.
Principalii factori care afectează negativ dinții noștri
Potrivit medicului specialist, un stil de viată echilibrat și sănătos contribuie la menținerea unei sănătăți a danturii. Cei mai dăunători factori pentru dinții noștri sunt zahărul în exces, alcoolul și, bineînțeles, tutunul.
„Este interesant că totuși controlul de rutină deși insuficient în cifre absolute, are ponderea cea mai mare în rândul populației tinere. Astfel 44% dintre copiii între 3 si 14 ani au efectuat un control de rutină conform declarațiilor părinților. Însă procentul scade odată cu vârsta, astfel că doar 20% dintre tinerii cu vârste între 15-24 ani mai merg la controale de rutina ajungând, în final, ca persoanele peste 75 de ani sa meargă la stomatolog în special pentru extracții dentare”.
Pentru a crește gradul de conștientizare e nevoie să se înceapă cu cei mici, astfel încât aceștia să înțeleagă cât de importantă este o igienă corespunzătoare a dinților, potrivit libertateapentrufemei.ro.