Muammar Gaddafi, aflat la conducerea Libiei de 41 de ani, este patriarhul unei familii mari, puternice, dar disfuncţionale, afectată de rivalităţi care au devenit în ultimii ani tot mai evidente.
Ambasadorul SUA la Tripoli spunea în 2009, potrivit telegramelor diplomatice americane date publicităţii de site-ul WikiLeaks, că rivalităţile dintre fraţi complică ecuaţia puterii la Tripoli, într-un moment în care liderul libian se apropie de o ieşire din scenă iar ţara face eforturi să balanseze reformele economice extrem de necesare cu o restructurare politică mai degrabă aparentă.
"Rivalităţile puternice dintre copiii lui Gaddafi ar putea juca un rol important, dacă nu determinant în a stabili dacă familia Gaddafi este capabilă să rămână la putere după ce Muammar părăseşte (într-un fel sau altul) scena politică", menţiona diplomatul american. O altă telegramă diplomatică, din 2006, intitulată "Gaddafi Incorporated" vorbeşte despre controlul familiei asupra afacerilor din Libia. "Familia are interese puternice în sectorul petrolului şi al gazelor, al telecomunicaţiilor, al infrastructurii şi dezoltării, cel hotelier, media şi al vânzării de bunuri de consum", notează telegrama.
Copiii liderului libian au acces la fondurile obţinute de compania publică petrolieră şi de subsidiarele acesteia. Dar cine sunt copiii lui Gaddafi?
Saif al-Islam
Este văzut ca unul dintre posibilii succesori ai tatălui său şi, spun unii, cel mai „reformist” dintre membrii familiei, ţinând cont de declaraţiile sale în favoarea refomelor economice şi politice şi de sprijinul acordat ONG-urilor prin intermediul International Charitable Gaddafi Foundation.
Portretul de reformist are un scop precis – Saif al-Islam era figura publică şi faţa democratică a regimului în relaţie cu Occidentul. Rolul acesta, susţin telegramele diplomatice americane publicate de site-ul WikiLeaks, a avut un efect dublu. Pe de o parte, Saif a câştigat la capitolul imagine. Pe de altă parte, mulţi libieni au început să creadă că este prea dornic să fie pe placul occidentalilor.
Saif al-Islam este inginer şi are un titlu de doctor luat la London School of Economics. Ieri, prestigioasa instituţie britanică de învăţământ a fost nevoită să admită că a primit o primă tranşă a unei donaţii de 1,78 milioane de euro promisă de fundaţia condusă de fiul liderului libian. În perioada în care a locuit la Londra, într-o casă luxoasă, care valora 10 milioane de lire sterline, Saif al-Islam s-a învârtit prin cercurile selecte ale oraşului, alături de fostul ministru laburist, Lordul Mandelson, finanţistul Nathaniel Rothschild şi Ducele de York, cu care se pare că a fost în relaţii de prietenie, scrie The Guardian.
Saif, spun telegramele americane, nu se află în relaţii bune cu fraţii săi - Muatassim, Aisha, Hannibal şi Sa'adi. El a apărut duminică noapte la televizor, în toiul protestelor, pentru a asigura că regimul „va distruge elementele răzvrătirii”, dar a evocat totodată posibilitatea modificării constituţiei.
O parte importantă din banii lui Saif vin din industria petrolieră.
Mutassim
Este consilierul tatălui său pe probleme de securitate naţională şi conduce la rândul său o brigadă specială a armatei, pe care a constituit-o pentru a nu fi mai prejos decât fratele său, Khamis. A fugit în Egipt pentru o perioadă după ce se presupune că ar fi încercat o lovitură de stat, notează BBC. Ulterior s-a întors, după ce tatăl său l-a iertat. Ambasadorul Serbiei crede că Mutassim „nu este foarte inteligent”, dar că este "un om sângeros"arată telegramele americane publicate de WikiLeaks.
Mutassim este la rândul său unul dintre potenţialii succesori ai tatălui, prin urmare, rivalitatea dintre el şi Saif al-Islam este mare. Telegramele diplomatice americane precizează că Saif s-a declarat nemulţumit de faptul că Mutassim l-a însoţit pe tatăl său în vizitele de la Moscova, Minsk şi Kiev, în 2008, unde a jucat un rol important în negocierea unor potenţiale contracte privind cumpărarea de armament.
Khamis
Este, potrivit telegramelor diplomatice americane, comandantul „foarte respectat” al unei brigăzi speciale a forţelor armate, care are principalul scop de a proteja regimul Gaddafi.
Khamis s-a ocupat în ultima vreme de procurarea de armament şi echipament militar pe care aproape statele europene s-au grăbit să îl ofere Libiei, în ciuda criticilor adresate de organizaţiile pentru drepturile omului.
Informaţii neconfirmate precizează că brigada lui Khamis a fost implicată în reprimarea revoltelor din Benghazi, soldate cu zeci de morţi.
Sa’adi
Este unul dintre scandalagii familiei.Telegramele diplomatice americane spun că Sa’adi a fost implicat în conflicte cu poliţia în Europa (în special în Italia), a avut probleme cu abuzul de droguri şi de alcool. A fost, printre altele, şi fotbalist - a jucat un singur sezon la Perugia, în Italia. Deţine cea mai mare parte a clubului de fotbal al-Ahli, unul dintre cele mai mari din Libia. A fost pentru scurt timp ofiţer în trupele speciale militare libiene şi, potrivit unor informaţii, ar fi fost implicat în reprimarea revoltelor din Benghazi.
Ambasadorul american la Tripoli preciza în 2009 că Sa’adi l-a criticat pe tatăl său pentru că l-a ignorat şi i-a reproşat faptul că planurile sale de instituire a unei Zone Libere în apropierea oraşului Zuwaranu nu au beneficiat de aceeaşi atenţie de care s-au bucurat activităţile lui Saif al-Islam şi ale lui Muatassim.
Diplomaţii americani spun că Sa’adi foloseşte trupele aflate sub controlul său pentru a-şi susţine afacerile. Hannibal
Un alt scandalagiu, cu o istorie de agresiuni. Şi-a făcut de cap prin Europa şi a fost arestat la Geneva pentru că a agresat doi angajaţi ai hotelului la care stătea. Arestarea lui a provocat un scandal diplomatic între Libia şi Elveţia iar europenii au fost nevoiţi să dea înapoi după ce Gaddafi i-a ameninţat că va sancţiona companiile elveţiene din Libia.
Păţania lui Hannibal a iscat noi neînţelegeri în familia Gaddafi. Ambasadorul elveţian, citat în telegramele diplomatice americane, a precizat că fiica lui Gaddafi, Ayesha, a relatat tatălui său în mod incorect detaliile arestării lui Hannibal până acolo încât a stârnit furia liderului libian, care a ales o varianta dură de negociere cu Elveţia. Ayesha şi Mutassim au susţinut până la capăt direcţia dură de negocieri şi au avut câştig de cauză în faţa lui Saif al-Islam, care ar fi preferat o abordare moderată.
Muhammad
Este şeful Comitetului Olimpic şi totodată directorul general al companiei publice de poştă şi telecomunicaţii, ceea ce înseamnă că are control asupra comunicaţiilor mobile şi prin satelit şi poate influenţa afacerile încheiate în aceste sectoare.
A fost implicat într-o luptă cu fraţii săi, Sa’adi şi Mutassim, pentru a deţine mult dorita franciză a Coca Cola în Libia, spun telegramele diplomatice americane.
Saif al-Arab
Este fiul despre care se ştiu cele mai puţine lucruri. Potrivit The Guardian, Saif al-Arab locuieşte în Munchen unde ar avea afaceri despre care nu se cunosc însă detalii.
Milad
Este nepot şi fiu adoptiv al lui Muammar Gaddafi. Se spune despre el că i-ar fi salvat viaţa tatălui său în 1986, când SUA au bombardat clădirea în care se afla liderul libian.
Ayesha
Fiica liderului libian a făcut parte din echipa de avocaţi care l-a apărat fostul preşedinte irakian Saddam Hussein. WikiLeaks dezvăluie că Ayesha ar avea interese într-o clinică privată din Tripoli, una dintre cele două facilităţi care oferă asistenţă medicală de calitate, dar şi în sectorul energiei şi al construcţiilor. Lionel Richie a venit în urmă cu câţiva ani la Tripoli pentru a cânta la ziua de naştere. Ayesha a fost desemnată de tatăl său să urmărească activităţile fraţilor săi – Sa'adi, Hannibal şi Saif al-Arab.
O altă fiică adoptată de Gaddafi, Hanna, a fost ucisă în timpul bombardamentului american din 1986. Fatiha Prima soție a lui Gaddafi, cu care a avut un singur fiu, pe Muhammad, înainte de divorț. Safia al-Gaddafi A doua soție a liderului libian. Au împreună șapte copii biologici și au adoptat alți doi.