Republica Moldova. Ambasadorul României, Cristian Leon Țurcanu, a marcat ziua de 1 septembrie în stânga Nistrului. Alături de reprezentanții autorităților de la Chișinău, diplomatul le-a urat un an școlar de succes elevilor liceului cu predare în limba română din Grigoriopol, relocat temporar la Doroțcaia.
Început de an școlar, în stânga Nistrului
La eveniment, alături de ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon Țurcanu, au fost participat oficiali de la Chișinău. Este vorba despre viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și Roman Roșca, președintele comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a țării.
Cristian Leon Țurcanu a subliniat oportunitățile de studiu și muncă în România și Uniunea Europeană.
„Elevii plini de speranță pentru un viitor mai bun si în pace învață aici, pe malul stâng al Nistrului, în limba română și duc mai departe spiritul și tradițiile înaintașilor lor. Am fost încântat să le pot povesti despre șansele și oportunitățile pe care le aduce cunoașterea limbii române. Despre posibilitățile de studiu și muncă în România si Uniunea Europeană. Am felicitat conducerea liceului, pe doamna director Eleonora Cercavschi, pentru reziliență. Pe părinții elevilor - pentru dârzenie în condițiile dificile cauzate de relocarea liceului la Doroțcaia”, a spus Țurcanu.
Vicepremierul Oleg Serebrian a dat asigurări că „autoritățile Republicii Moldova mențin în centrul atenției problemele școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană”.
Totodată, acesta a mulțumit pedagogilor și părinților „pentru curajul, patriotismul și devotamentul față de cauza națională”.
De ce a fost relocat liceul la Doroțcaia
Liceul a fost transferat din Grigoriopol în 2002, după ce administrația orașului a condiționat prin sistarea activității dacă instituția nu va accepta predarea în "limba moldovenească”, cu alfabet chirilic.
Atunci, Ministerul Educaţiei a decis relocarea temporară a liceului în satul Doroţcaia, situate la 20 km de la Grigoriopol.
Elevii şi profesorii liceului "Ştefan cel Mare” parcurg zilnic 34 de kilometri pentru a studia în limba română.