Fabrica de Sticlă și Hotelul Zarea, la privatizare, Moldtelecom se reorganizează

Fabrica de Sticlă și Hotelul Zarea, la privatizare, Moldtelecom se reorganizează

Fabrica de Sticlă și Hotelul Zarea din Chișinău merg la privatizare, iar Moldtelecom se reorganizează tot pentru a fi transferată unor investitori privați.

Roman Cojuhari, directorul Agenției Proprietății Publice, a anunțat, la Business Forum Moldova, că Fabrica de Sticlă și Hotelul Zarea, sunt pregătite pentru privatizare.

Ce companii vor fi scoase la privatizare

Roman Cojuhari a mai anunțat că lista integrală a întreprinderilor de stat care urmează a fi supuse privatizării va fi făcută publică în curând.

„Fabrica de Sticlă e o întreprindere cu un potențial foarte mare, care are și potențial de producere, doar că necesită investiții. Spre exemplu, azi, din cele 4 cuptoare, care pot fi puse în funcțiune și a produce sticlă, doar unul este funcțional. Cu siguranță că este potențial de dezvoltare”, a declarat Roman Cojuhari.

Despre hotelul Zarea, din centrul Chișinăului, șeful Agenției Proprietății Publice a declarat că poate fi valorificat în diverse forme, având în vederă că are un teren de circa 40 de ari.

Cojuhari a promis că statul va face tot posibilul pentru ca întreprinderile scoase la privatizare să fie vândute cu tot cu terenul aferent, evaluat corect.

Roman Cojuhari la Business Forum / sursa foto: app.md

Problema terenurilor

„Avem situații când s-au vândut unele active și agenții economici au rămas blocați în unele situații deoarece terenul nu a fost inclus în lista bunurilor privatizate, apoi acești agenți economici nu pot reconstrui, demola”, a explicat Roman Cojuhari.

Directorul APP a mai precizat că unele societăți comerciale vor fi scoase la privatizate doar după reorganizare. El a dat ca exemplu cazul Moldtelecom. „Vor fi expuse privatizării când vor fi identificate metode avantajoase pentru stat”, a adăugat Cojuhari.

Alte companii pregătite de privatizare

Printre companiile care urmează să fie pregătite pentru privatizare se află Combinatul Poligrafic, Tipografia Centrală și Editura Universul.

„Activele acestor tipografii, pe care le gestionează, ele sunt mult mai mari. Dacă vorbim despre clădiri – mult mai valoroase, decât însuși afacerea pe care o au. Ne propunem ca aceste întreprinderi să fie reorganizate spre exemplu prin fuziune, într-o societate pe acțiuni și amplasate într-un singur sediu. Iar sediile celorlalte să fie valorificate cât mai eficient”, a încheiat directorul APP, potrivit TV8.