Fabrica de cauciucuri înnegreşte pomii de trei ani, fără aviz
- Adam Popescu
- 6 iulie 2009, 04:35
TIMIŞOARA. Fabrica de anvelope Continental AP funcţionează ilegal, deşi locuitorii din zonă au făcut numeroase sesizări în legătură cu noxele emise de aceasta.
La mai bine de trei ani de când şi-a pierdut autorizaţia de mediu, Continental Automotive Products, cel mai mare producător de anvelope european, cu sediul în Timişoara, funcţionează în continuare fără aviz. În timp reprezentanţii Continental AP le-au prezentat autorităţilor locale rapoarte, potrivit că rora fabrica nu poluează, localnicii din apropierea fabricii atrag atenţia că la anumite ore aerul devine irespirabil, că plantele li se îmbolnăvesc, iar copacii se usucă. Amendă de 60.000 de lei Anul trecut în primăvară, 300 de timişoreni care locuiesc în apro pierea fabricii au înaintat mai multe petiţii autorităţilor, în care cereau fie închiderea fabricii, fie mutarea ei în afara zonelor de locuinţe. Astfel, a devenit public faptul că fabrica Continental AP produce 41.000 de cauciucuri pe zi fără autorizaţie de mediu.
Deşi şeful de atunci al Gărzii de Mediu, Marian Eperieş, declara că „nici un agent economic care necesită autorizaţie de mediu nu poate funcţiona în România fără să o deţină”, singura măsură împotriva Continental AP a fost o amendă de 60.000 de lei. Imediat avocaţii concernului au contestat amenda încasată pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu. „Pomii sunt negri” Din cauza noxelor emanate de fabrica de anvelope, localnicii se plâng că nu-şi pot aerisi apartamentele şi că le este teamă să-şi lase copiii să se joace afară. „Mirosul începe totdeauna după miezul nopţii”, susţine Căpuşan Nicolae, adaugând că frunzele nucului din grădină s-au uscat într- un mod ciudat, tocmai din cauza toxicităţii aerului. Alţi timişoreni se plâng că cele mai multe noxe sunt evacuate pe coşurile fabricii mai ales noaptea şi în weekend, când există posibilitatea ca oamenii să nu sesizeze situaţia.
„Sunt nenumăraţi bătrâni care au ajuns la spital pentru că li s-a făcut rău în casă din cauza noxelor evacuate de Continental. E şi mai grav că în zonă sunt două spitale, «Victor Babeş» şi Cardiologia”, precizează Nicu Vlad, preşedintele ConsiliuluI Seniorilor din Timişoara. Avram Jivan, un apicultor care locuieşte în apropierea Continental AP, se plânge şi el de poluarea de la fabrica de anvelope.
„Cresc albine de 60 de ani şi anul acesta, din cauza mirosului toxic, au început să moară. În două luni am piedut opt stupi”, povesteşte bărbatul. „Copacii din faţa blocului nostru s-au uscat. Peste drum de fabrică, pomii sunt negri. La vecini, în grădini nu se mai face nimic: plantele se usucă, roşiile putrezesc pe lujer. După miezul nopţii nu se mai poate respira”, susţine şi Elena Avramescu, profesor de biologie. Încă o dezbatere publică
Săptămâna aceasta, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (AJPM) Timiş vor fi consultate ultimele rezultate ale măsurătorilor efectuate la Continental AP. Astfel, vor putea fi consultate măsurătorile de n-butanol, acetat de butil şi metil-etil cetonă şi studiile de dispersie. “Evaluarea tuturor observaţiilor, propunerilor şi contestaţiilor se va efectua după fina lizarea acestei etape a dezbaterii publice”, a precizat Adina Horablaga, directorul executiv al AJPM Timiş.
De cealaltă parte, reprezentanţii Continental AP se declară nedreptăţiţi. În plus, compania a angajat experţi în noxe, ale căror măsurători au arătat că valorile noxelor nu sunt periculoase. „Datorită faptului că în 2006 Continental AP a depus documentaţia pentru vizarea anuală cu 4 zile întârziere, Agenţia de Mediu a solicitat refacerea ei şi, implicit, noi măsurători în vederea avizării”, a explicat Ildiko Kovacs, reprezentanta Continental AP. În 2005, fabrica a obţinut autorizaţia de mediu, cu menţiunea că trebuia vizată anual.
DISCUŢIE PRIVATĂ Vicepreşedinta Bundestagului s-a întâlnit cu autorităţile judeţene Pe de ală parte, în urmă cu o lună, în plin scandal legat de autorizaţia de mediu pentru Continental, vicepreşedinta Bundestagului, Susanne Kastner, a solicitat şi a obţinut o întrevedere privată cu prefectul de Timiş, Mircea Băcală, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Tema discuţiilor a fost legată tocmai de situaţia producătorului de anvelope. „Doamna Kastner a spus că se vehiculează că toate instituţiile de stat din Timiş sunt împotriva Continental. Împreună cu domnul Ostaficiuc i-am spus că lucrurile nu se întâmplă deloc aşa. Singura instituţie cu care Continental are o problemă este Agenţia de Mediu. Ei sunt încă în procedură de avizare, după trei ani de când ultima autorizaţie de mediu a expirat.
Au fost evaluări făcute de două laboratoare agreate de firma germană, unul din Ungaria şi unul din România. Cele două evaluări au fost foarte diferite. Conform celei din România, nivelul noxelor este de patru ori mai mare decât cel înregistrat de laboratorul din Ungaria”, a declarat prefectul Mircea Băcală.