Fabrica „Bucuria”, amendată de Consiliul Concurenței

Fabrica „Bucuria”, amendată de Consiliul Concurenței bomboane bucuria / sursa foto: bucuria.ro

Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Bucuria" SA cu peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU" și „PARKUR", ce aparțin unei alte întreprinderi concurente.

Întreprinderea „Bucuria”, concurență neloială

Decizia prin care s-au constatat acțiunile de concurență neloială a fost adoptată pe 07 iunie 2024.

Investigația a fost deschisă în anul 2022, ca urmare a plângerii depuse de întreprinderile străine care fabrică produsele de cofetărie similare și de către importatorul oficial al acestora în Republica Moldova.

Potrivit celor invocate în plângere, societatea pe acțiuni „Bucuria” utilizează în ambalajul produselor sale forme și game cromatice similare cu cele ale produselor reclamanților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Concurenței, acuzații grave pentru „Bucuria”

În rezultatul investigației, Consiliul Concurenței a constatat încălcarea articolului 19 din Legea concurenței de către fabrica de bomboane „Bucuria" SA, care interzice orice acțiuni sau fapte de natură să creeze o confuzie cu întreprinderea, produsele sau activitatea economică a unui concurent.

De asemenea, potrivit deciziei adoptate, întreprinderii „Bucuria" SA i s-a prescris să înceteze acțiunile de concurență neloială constatate și să retragă de pe piață produsele de cofetărie „MU" și „PARKUR".

Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile, în instanța de judecată specializată. Aceasta urmează a fi publicată pe pagina web a Consiliului Concurenței după ce va fi asigurată confidențializarea datelor cu caracter personal sau care constituie secret comercial.

Nu se știe cine deține pachetul majoritar la fabrica de bomboane

Reamintim că, în septembrie 2019, un pachet de 66,46% de acțiuni de la Întreprinderea „Bucuria” a fost vândut, printr-o tranzacție înregistrată în afara pieței reglementate sau MTF, fără a se preciza cumpărătorul.

Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut la prețul de 24,47 milioane de lei, scria atunci MoldStreet.

Dar, potrivit jurnaliștilor moldoveni, pachetul de 66,46% din capitalul Întreprinderii „Bucuria”, coincide ca mărime cu cel deţinut de compania rusească Trade House Valday, la care este unic acţionar omul de afaceri Evgheni Triakin.