Fa-ti programul pentru o zi perfecta

Fa-ti programul pentru o zi perfecta

Multi oameni vor sa-si schimbe stilul de viata si sa adopte obiceiuri mai sanatoase, dar nu au timp si nici energie pentru a incepe o dieta. Totusi, chiar si cateva schimbari minore pot face diferenta.

Iata cum ar putea sa arate programul tau pe o zi. Nu e nevoie sa respectati toate etapele, dar incercati sa nu eliminati foarte multe.

> 7.30 - Trezirea. Cercetatorii de la Universitatea Westminster au aratat ca persoanele care se trezesc intre 5.22 si 7.21 au un nivel mai ridicat al cortizonului in sange. Acest hormon al stresului ii face pe oameni mai predispusi la bolile de inima si chiar la atacuri de cord. Treziti-va dupa 7.21 si nu stati pe intuneric.

„Cei care se expun luminii de indata ce se trezesc isi reseteaza ceasul biologic, cel care coordoneaza somnul si obiceiurile de trezire”, spune profesorul Jin Horne, coordonatorul Sleep Research Centre la Universitatea din Loughborough.

Beti un pahar cu apa pe stomacul gol pentru ca va reface dupa deshidratarea din timpul noptii. Daca va culcati si va treziti mereu la aceeasi ora, veti asigura organismului un anumit echilibru.

> 7.30-8.00 - Spalati-va pe dinti inainte de micul dejun. Veti curata dantura de „resturile” din timpul noptii si ii veti asigura fluorul de care are nevoie. Daca totusi v-ati obisnuit sa va spalati dupa ce ati mancat, ar fi bine sa mai asteptati o jumatate de ora.

„Se va forma o pelicula pe care o veti indeparta cu tot cu smaltul dintilor, daca va periati dantura imediat dupa masa. Asta se va intampla in special daca ati consumat produse cu acid, precum sucul de portocale”, explica Gordon Watkins de la Asociatia Dentara Britanica din Londra.

> 8.00-8.30 - Luati micul dejun. „Nu treceti peste aceasta masa daca doriti o glicemie in limitele normale”, recomanda doctorul Kevin Whelan, dietetician la King’s College London. Nutritionistii sugereaza sa incercati preparatele din cereale, deoarece va ajuta sa dobanditi imediat energie.

> 8.30-9.00 - Mergeti pe jos pana la serviciu. Cercetatorii de la Universitatea Brunel din Middlesex au aratat ca cei care fac gimnastica dimineata sunt mai vulnerabili la infectii. Insa cei care merg pe jos cel putin o jumatate de ora pe zi sunt cu 25a mai putin predispusi la raceli decat cei sedentari. Coborati din autobuz sau din metrou cu o statie mai devreme, iar daca veniti cu masina, parcati mai departe de firma.

> 9.00-9.30 - Dati jos sacoul. Hainele stramte distorsioneaza postura si pot determina aparitia durerilor de spate.

> 9.30 - Incepeti cu ce este mai dificil. Este bine sa realizati intai sarcinile mai grele, care va solicita mai mult mental. La primele ore ale diminetii veti gandi mai alert si veti avea mai multa energie pentru a rezolva problemele mai complicate.

> 10.30 - Luati o pauza. Daca lucrati la computer, trei minute de pauza va fac numai bine. „Indepartati-va ochii de pe ecran macar cateva minute, aproximativ din ora in ora”, sugereaza doctorul Kevin Lewis de la Colegiul de Optometrie. Este cunoscut faptul ca rata clipitului scade, ceea ce duce la obosela oculara.

> 11.00 - Luati o portie de fructe. Aceasta este cea mai buna metoda de a combate senzatia de foame care apare in jurul pranzului. Citricele sunt o buna alegere. Puteti sa va hraniti si cu legume, mai ales cu cele care contin fier. Acest mineral o sa va ajute sa absorbiti mai bine vitamina C din fructe.

> 13.00 - Asigurati-va proteine. Aveti nevoie de o masa de pranz care sa va asigure energie. Incercati preparatele cu proteine si fibre. Dupa masa, este de preferat sa mestecati guma fara zahar. Stimuleaza secretia salivara si o sa va ajute sa va protejati smaltul dintilor. > 14.30-15.30 - O pauza sau un pui de somn. Ideal ar fi sa dormiti putin, dar daca nu puteti sa va odihniti, va ajuta si o pauza in aer liber. > 16.00 - O portie de iaurt. Aceasta va stabilizeaza nivelul glicemiei si mai diminueaza din oboseala acumulata. Este bine sa le alegeti pe cele dietetice. > 17.00-19.00 - Mergeti la sala. Este cel mai bun moment pentru a exersa. „Inima si plamanii functioneaza la capacitate maxima, reactiile sunt rapide”, explica medicul Rav Naik, specialist ortoped. > 19.00 - O cina usoara. Feriti-va de mesele bogate in carbohidrati la aceasta ora. Acestea cresc glicemia, ingreuneaza digestia si pot afecta somnul. Optati pentru o portie de legume fierte.

> 21.45 - Inchideti televizorul. Impulsurile emise de acesta stimuleaza creierul si impiedica instalarea somnului.

> 23.00 - Mergeti la culcare. Cu cat va puneti mai devreme la somn, cu atat mai bine pentru ca veti avea asigurate cele sapte-opt ore de somn pe noapte.

Ne puteți urmări și pe Google News