Acțiunea militară israeliană a dus la răspunsul sistemelor de apărare antiaeriană din Siria, care au doborât o aeronavă israeliană de tip F-16. Ambii membri ai echipajului – pilotul și navigatorul – au reușit să se catapulteze înainte ca avionul să se prăbușească, în nordul Israelului.
 "Echipajul a făcut o eroare profesională, preferând să îndeplinească sarcina pe care o aveau, în loc de a se apăra eficient. Acțiunile lor nu au fost conforme instrucțiunilor standard în cazul operațiunilor desfășurate sub asalt", menționează raportul dat publicității de comisia IAF.
Autorii documentului au subliniat faptul că echipajul avionului a fost informat în timp util cu privire la existența amenințării. Totuși, decizia echipajului de a abandona aeronava a fost considerată corectă.
Potrivit forțelor israeliene, acesta este primul avion militar israelian doborât după ce a fost atacat de la sol, cazul anterior datând din 1982.
Aparatul de zbor doborât făcea parte dintr-o escadrilă care a atacat baza aeriană iraniană de la Palmyra din Siria. Potrivit armatei israeliene, de acolo a fost lansată o dronă iraniană care a intrat în spațiul aerian al Israelului. În cel de-al doilea val al atacului, forțele israeliene au atacat 12 ținte din Siria, inclusiv baterii antiaeriene siriene și instalații militare de proveniență iraniană.