Expoziție în memoria pictorului Florin Niculiu. Sunt expuse lucrări în premieră absolută

Expoziție în memoria pictorului Florin Niculiu. Sunt expuse lucrări în premieră absolută Sursa:galeriileromane.ro

Nu mai puțin de 78 de lucrări ale artistului pot fi admirate la Galeriile Cornel Florea. Mai multe de jumătate dintre ele sunt expuse în premieră în fața publicului.

Galeriile Cornel Florea vor găzdui până în 20 noiembrie o expoziție în memoria pictorului Florin Niculiu. În 2022, s-au împlinit 25 de ani la moartea artistului.

Expoziția este organizată de Damian Florea, președintele Fundației „Jean Louis Calderon” și reunește 78 de lucrări ale artistului Florin Niculiu, dintre care mai mult de jumatate sunt expuse în premieră.

Cinci dintre lucrări sunt împrumutate de la Muzeul Național de Artă al României, iar alte două opere aparțin Muzeului Național de Artă Recentă. Expozitia se poate vizita la Galeriile Cornel Florea din București, Piata Alba Iulia nr. 7, potrivit etno.ro. 

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a inspirat din realitate

Florin Niculiu s-a născut la Dorohoi în 1928. A urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București. A avut marea șansă de a lucra la clasă cu Ressu, Steriadi și Dărăscu, trei artiști excepționali care erau și foarte buni desenatori și deosebiți coloriști.

În perioada 1952 – 1956 a realizat mai multe picturi murale în judeţul Buzău. Dar pictura pe șevalet a fost cea l-a atras cel mai mult și căreia i-a rămas fidel întreaga viață. Pentru pictura românească, Florin Niculiu este artistul care a proiectat realul într-o dimensiune ce trece „dincolo“ de vizualitatea directă.

Multe premii

De-a lungul carierei sale a fost distins cu mai multe premi: Festivalul Internțional de Pictură de la Cagnes-sur-Mer, Franta (1970), Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici (1976), Premiul „Artă pentru Pace“, acordat de Centrul Cultural „Caravaggio“, Roma (1984) și Premiul „Flacăra“ (1988).

„Opera lui Florin Niculiu privită retrospectiv este limpede. Picta indeosebi peisaje. Mai întâi raportându-se îndeaproape la realitate, pentru ca mai apoi, viziunile sale personale să capete forță și să se regăsească plenar pe pânză. Cine nu-și aminteste cu plăcere seria Grădinilor lui Niculiu ori peisajele sale fantastice, în care formele geometrice sunt purtate pe aripi de vis“, au spus criticii de artă despre picturile artistului.