Expoziție de hărți rare la Muzeul Național al Banatului. Poți vedea cum arăta România acum 540 de ani

Expoziție de hărți rare la Muzeul Național al Banatului. Poți vedea cum arăta România acum 540 de ani

O lecție de istorie altfel, despre fostul teritoriu al României, va fi ținută la Muzeul Național al Banatului joi seara, de la ora 18,00. Este vorba de vernisarea unei expoziții pline de piese rarisime.

Muzeul National al Banatului și  Art Encounters organizeaza o expoziție inedită de hărți vechi  - Hartă și Teritoriu. România in Cartografia Europeană sec. XV – XIX - care reprezintă teritoriile românești din secolul XV până în secolul XIX. Curator este Josef Wolf, specialist care a reunit 120 de hărți, majoritatea expuse în premieraă Cea mai veche lucrare are 540 de ani.

Expoziția din Bastionul Therezia va putea fi vizitaă în perioada 7 decembrie 2018 – 28 februarie 2019.

Aceasta reunește hărți originale, lucrări din mai multe colecții din România, dar și din străinătate. De asemenea, doi dintre cei mai relevanți colecționari de hărți vechi ale teritoriilor românești își expun aici piese importante din colecțiile lor. Cea mai mare parte din lucrări vor fi expuse publicului în premieră. Organizatorii își propun să arate o posibilă citire a aspectelor ce țin de teritoriul național și evoluția acestuia în context european traversând 5 secole de istorie. Lucrările cu o vechime considerabilă dezvăluie un proiect vizual inedit, fiind totodată, adevărate lucrări artistice. Cea mai veche hartă prezentată datează din 1478, iar cea mai recentă din 1879.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Expoziția prezintă parcursul istoric al Țărilor Române, de la primele formațiuni statale și culminând cu ceea ce înseamnă România ca stat. Astfel, tematica expoziției reflectă modul în care teritoriile românești sunt reliefate de cartografii europeni și maniera  în care este interpretată evoluția lor. În contextul celebrării Centenarului, expoziția de față este actuală din punct de vedere tematic și ca abordare vizuală, aducând în discuție diversele etape istorice pe care le-am traversat”, transmit organizatorii.