Expoziția Prolog, o poveste despre prietenie și Nașterea Domnului

Expoziția Prolog, o poveste despre prietenie și Nașterea Domnului

Galeria Romană propune altfel de cadouri pentru acest Crăciun: expoziția Grupului Prolog, o invitație la frumusețe, liniște și speranță

În prag de Sărbători, continuând tradiția din fiecare an, Galeria Romană propune o nouă expoziție a Grupului Prolog: „Prolog. Crăciun, 2017”. Alături de lucrările membrilor Grupului - Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paştina, Ion Grigorescu, Christian Paraschiv, Matei Lăzărescu, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, vizitatorii galeriei din București, vor regăsi lucrări ale artiștilor prieteni invitați: Cristian Diţoiu, Dan Mohanu, Marius Pandele, Andrei Rosetti, Bogdan Vlăduţă. Această primă manifestare plastică a grupului, după trecerea la Domnul a pictorului Paul Gherasim, propune o selecție de lucrări mai vechi și mai noi.

Galeristul Emil Ene a vorbit la vernisaj despre importanța prieteniei în Grupul Prolog FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Vernisajul expoziției a avut loc la 12 decembrie, într- o atmosferă în care prietenia a fost cuvântul și starea de bază. Galeristul Emil Ene, prieten al Grupului Prolog, a vorbit invitaților despre importanța existenței acestui grup de prieteni-pictori. Emil Ene a amintit de dorința fondatorului Grupului Prolog, pictorul Paul Gherasim, ca în preajma Paștilor sau a Crăciunului, Grupul să aibă o expoziție, să întâmpine Sfintele Sărbători cu arta sa. Prima expoziție Prolog a avut loc cu peste 30 de ani în urmă și a fost în preajma Crăciunului. Apoi a devenit tradiție.

FOTO: Poveste de iarnă, Constantin Flondor

FOTO: Scaunul, ușa și porumbelul, Horia Paștina

Scut, sabie, umbrelă

„Din nou am ținut cont de dorința domnului Paul Gherasim și am organizat această expoziție”, a spus Emil Ene. „Prolog. Prologos. Logos. Cuvânt. Un cuvânt de o importanță imensă pentru acești oameni minunați care alcătuiesc acest grup de prieteni. Însă un alt cuvânt deosebit de important pentru acești oameni este prietenia. Prietenia, de fapt, în sânul acestui grup, este liantul care de peste 30 de ani îi unește, cred eu, fără ca ceva să îi poată despărți, în afară de sfârșitul fiecărui om dat de Dumnezeu. Prietenia nu a fost numai un liant. A fost și scut, și sabie, și umbrelă, chiar și un mod de a trăi și a lucra împreună” a adăugat Emil Ene, apoi a vorbit despre importanța Grupului Prolog în arta românească. „De la Mihai Sârbulescu am aflat că domnul Paul spunea că Prolog a devenit un curent. Și, da, împărtășesc și eu aceste cuvinte și îmi permit să dezvolt spunând că acest curent a luat cu el oameni, fapte, bucurii, tristeți, împliniri. Chiar și noi, cei prezenți aici, care iubim Prologul, ne lăsăm și ne vom lăsa duși și pe mai departe de acest curent.

FOTO: Potir, Valentin Scărlătescu

Mă întorc puțin la cuvântul prietenie și mă voi referi la acei mulți pictori care de-a lungul anilor au expus ca invitați împreună cu Prologul. Este tot o calitate a sufletelor acestor pictori de a fi recunoscători și devotați prieteniei”.

În seara vernisajului s-a ținut un moment de reculegere pentru Regele Mihai: „Acum, în aceste clipe de tristețe – pentru că iubitul nostru rege nu mai este și, totodată, de bucurie, pentru că, din nou, avem această expoziție Prolog, pe care o închinăm și memoriei Regelui Mihai, mă rog la Dumnezeu să îi țină sănătoși, pe acești pictori, și în putere să-și ducă cu bucurie Crucea pe care le-a dat-o Dumnezeu, până la capăt: Prologul”, a încheiat Emil Ene.

FOTO: Măr înlorit, Matei Lăzărescu

Descoperirea

Expoziția are un aer de ninsoare liniștită, curată, o invitație la seninătate. Și, din când în când, din câte o lucrare, un detaliu te trimite cu gândul la speranță. Așa cum spunea scriitorul Costion Nicolescu, e o mare diversitate în modul de a aborda pictura în rândul celor din Grupul Prolog. În expoziție veți regăsi picturile mai dinamice ale lui Valentin Scărlătescu (revelația de anul acesta, nu numai de la Galeria Romană, ci din țară), calmitatea și delicatețea lucrărilor maestrului Horea Paștina, de la „Stânjenei”, la peisaje translucide, „Trandafirul” lui Matei Lăzărescu, o superbă poveste în cinci pânze, vă veți cutremura sau lumina în fața pânzelor lui Dan Mohanu, veți tremura un pic privind „Povestea de iarnă” a maestrului Constantin Flondor, veți simți nostalgie și un fel de teamă privind „Ștergerea” lui Christian Paraschiv, vă veți liniști în fața „Clopotului” ireal de frumos al maestrului Mihai Sârbulescu. Mai sunt multe altele de văzut și descoperit. La final sau la început, după cum simțiți, vă veți opri și gândi profund încercând să citiți „Manuscrisul” pictorului Paul Gherasim. Paul Gherasim, cel care i-a adunat pe toți ceilalți, i-a învățat să prețuiască prietenia și, împreună, au căutat Divinitatea nu numai în cer ci și pe pământ. Mai este de amintit catalogul selectiv care însoțește această expoziție, gândit și realizat în spiritul lucrurilor făcute de Paul Gherasim. Pentru că o expoziție Prolog, iarna, anunță Nașterea Dom nului, vernisajul s-a încheiat în magia colindelor interpretate de Corul „Datina românească” (foto), din cadrul Asociației Tradiția Românească.

Expoziția cu vânzare poate fi vizitată până la 30 ianuarie 2018, la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, Piața Romană. Program de vizitare: luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00.