Uniunea Europeană a interzis majoritatea importurilor de petrol rusesc, dar gigantul energetic a reușit să găsească cumpărători pentru exporturile sale de țiței pe mare – transporturile au crescut la cel mai înalt nivel din aprilie 2022.
Exporturile de țiței ale Rusiei au crescut cu 30% până la 3,8 milioane de barili pe zi, a informat Bloomberg. Asta se datorează cererii crescute din Asia, chiar dacă livrările europene s-au redus. În timp ce transporturile către Europa reprezentau doar 5% din totalul exporturilor de țiței și niciun export destinat Europei de Nord, China și India au devenit cumpărătorii relevanți ai țițeiului rusesc.
Singurii cumpărători
Din totalul de 2,82 milioane de barili pe zi care s-au îndreptat către Asia, China și India au obținut 35% și respectiv 27% din transporturi. Alte 20% din totalul livrărilor asiatice au prezentat destinații necunoscute. Livrările au contribuit la creșterea rezervelor de petrol ale Moscovei, deoarece veniturile din taxele de export de țiței au crescut cu 4% în fiecare săptămână.
Cu toate acestea, veniturile din energie sunt semnificativ mai mici decât valoarea maximă de 232 de milioane de dolari din luna aprilie a anului trecut, deoarece Kremlinul a început să perceapă o rată de impozitare mai mică pentru transporturile de petrol pentru a sprijini exporturile. Alți factori afectează veniturile petroliere ale Moscovei, cum ar fi o scădere a prețurilor petrolului din cauza temerilor de recesiune.
Prețurile petrolului au scăzut de când au atins un maxim în ultimii 14 ani de aproape 140 de dolari. Contractele futures pe țițeiul Brent sunt acum în jur de 85 de dolari pe baril. Chiar și țițeiul emblematic al Rusiei, Urals, a fost tranzacționat cu o reducere față de prețul internațional, mai ales că India și China sunt singurii cumpărători care au rămas.
Încheierea războiului
Veniturile petroliere ale Rusiei au scăzut de la 1,1 miliarde de dolari pe zi la 687 de milioane de dolari pe zi, datorită embargoului UE asupra majorității importurilor de petrol rusești și a unui plafon de 60 de dolari pe baril. Dar se pot face mai multe pentru a forța Kremlinul să pună capăt războiului din Ucraina.
CREA recomandă creșterea presiunii prin scăderea plafonului prețului țițeiului rusesc la 25-35 de dolari pe baril – ceea ce ar reduce veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei cu încă 100 milioane de euro, sau aproximativ 108 milioane de dolari, pe zi. „Reduceri suplimentare ale veniturilor Kremlinului vor slăbi, în mod semnificativ, capacitatea țării de a continua războiul”, a spus CREA, potrivit Business Insider.