Exploziv. China, acuzată de furt! Vaccinul antiCoronavirus propus de români, copiat...

Exploziv. China, acuzată de furt! Vaccinul antiCoronavirus propus de români, copiat...

Este vorba de ”o strategie de vaccinomică personalizată”, care, conform testelor efectuate în laborator, se dovedește mai eficientă decât procedurile clasice de vaccinare la scară largă. Aceasta se bazează pe identificarea de peptide specifice adaptate caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune.

Soluția găsită de specialiștii de la Timișoara derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe ”long neoantigen peptides” folosită în terapia cancerului. Concret, ideea specialiștilor de la Timișoara era aceea că în funcție de specificul unei populații se impun anume tipuri de imunizare. Mai mult, ideea specialiștilor ar fi rezolvat și problema deselor mutații pe care le suportă virusul într-un timp foarte scurt.

„Abordarea pe care am folosit-o pentru proiectarea potențialilor candidați la vaccinul peptidic are o strategie mai personalizată, denumită vaccinomică, care permite selectarea proteinelor virale țintă cu rate de mutație scăzute și proiectarea peptidelor adaptate la caracteristicile imune ale populațiilor țintă, variabilă pe baza locației geografice și a etnicității”, transmit specialiștii în studiul publicat.

Dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen, a declarat pentru Evz.ro, că a transmis cercetarea către mai mulți colegi medici din Statele Unite și Europa, iar aceștia au catalogat-o drept „foarte interesantă”, informându-și mai departe colegii specializați în muncă de laborator.

„Principala problemă în vaccinarea antivirală este aceea că virusul își tot schimbă „haina”, capsula proteică. Aceasta este partea din virus care acoperă virusul, care este recunoscută de sistemul imun și folosită ca atare în imunizări, în producerea de vaccinuri. (…) Există opt molecule implicate în răspunsul imun, care acoperă cam 90 % din populația României.