Exploziile de la Crevedia arată că, nici la 8 ani de la Colectiv, nu avem spital de arși

Exploziile de la Crevedia arată că, nici la 8 ani de la Colectiv, nu avem spital de arși Locul exploziei de la Crevedia, imagini aeriene Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Exploziile de la Crevedia. 8 ani degeaba. Un accident grav, cu victime multiple, cum a fost cel de la Crevedia, arată că spitalele de mari arși promise de autorități după Colectiv sunt pură ficțiune.

Exploziile de la Crevedia. 8 ani degeaba. După 8 ani de la tragedia din clubul Colectiv, 13 miniștri ai Sănătății și promisiuni neonorate, cel mai sigur tratament pentru marii arși ai României rămân centrele specializate din străinătate, arată Jurnalul.

Exploziile de la Crevedia. 8 ani degeaba. Spitalele pentru marii arși, doar pe hârtie

Cel mai mare accident produs după Colectiv, exploziile de sâmbătă la stația GPL din Crevedia, ne prinde din nou nepregătiți. În prezent, deși avem circa 4.000 de pacienți cu arsuri care implică spitalizare anual, centrele de mari arși au rămas pur teoretice. În spitale există doar 24 de paturi funcționale autorizate pentru pacienții cu arsuri medii și severe.

Pompier-erou la Colectiv, arestat pentru luare de mită. Ce oferea în schimbul banilor primiți

Sursa: Arhiva EVZ

La aproape 8 ani după tragedia de la clubul Colectiv, când au ars de vii 26 de tineri, iar alte 38 de persoane și-au pierdut viața ulterior, din cauza arsurilor grave, autoritățile din România continuă retorica sterilă a realizărilor doar pe hârtie. Amintesc mereu de centrele pentru marii arși care vor fi construite în țara noastră. Nu mai puțin de 9 miniștri plini (unul cu două mandate) și 3 interimari s-au perindat prin fotoliul de la Ministerul Sănătății, în perioada amintită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei mai mulți răniți, din rândul salvatorilor

Ministerul de Interne a anunțat 58 de victime, cei mai mulți răniți (43) fiind angajați ai săi. Două persoane au murit, o femeie din cauza arsurilor și soțul acesteia în urma unui infarct. 54 de persoane au fost internate în diverse unități sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Spre deosebire de Colectiv, când tinerii arși au fost transferați tardiv în spitalele din  străinătate, când deja erau infectați cu nosocomiale, acum transferul pacienților foarte gravi s-a făcut rapid. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă. Doi dintre răniți au ajuns duminică dimineață la Bruxelles, iar alți doi la Milano. Alți 6 pacienți cu arsuri urmau să fie duși pe calea aerului, cu două zboruri, în Germania și Austria.

Număr alarmant de pacienți cu arsuri grave

Peste 10.000 de pacienți ajung, anual, la camerele de gardă ale spitalelor din România, cu arsuri. În jur de 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arată într-un raport oficial al Ministerului Sănătății, publicat în a doua parte a anului 2021.

Chiar și fără accidente grave, cu victime multiple, cum a fost cel de la Crevedia, în fiecare an, în jur de 1.400 - 1.500 dintre pacienții cu arsuri sunt cazuri de severitate medie și mare. Necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată. Această recuperare, care implică și numeroase tratamente și intervenții chirurgicale, poate dura chiar şi câțiva ani. 200 de români mor, anual, din cauza arsurilor suferite și complicațiilor acestora, potrivit Ministerului Sănătății.