"Explore the Carpathian garden" - România are brand "amăgitor"

"Explore the Carpathian garden" - România are brand "amăgitor"

Specialiştii în comunicare consideră că mesajul brandului turistic al României - "explore the Carpathian garden" - nu este susţinut de realitatea şi identitatea românească.

"Practic, încearcă să reinventeze o ţară. Nu contează cum vând acest logo, în ce strategie îl includ ... Brandul este amăgitor", crede Cristina Lica, specialistă în relaţii publice şi consultanţă media. Ea spune că, prin alegerea "explore the Carpathian garden", România are un brand "departe de identitatea românească".

Comentariul acesta a fost postat pe un site de PR, Pamil Visions, la un articol despre brandul românesc scris de Alina Popescu. "Ăştia sunt munţi, nu"

"Câţi oameni credeţi că se vor gândi "ah, ăştia sunt munţi, nu" când aud "grădina carpatică"? Da, a pune accentul pe altceva decât Delta Dunării şi litoralul românesc, care au fost promovate fără rezultat în trecut, ar putea fi o idee bună. Ei (n.r. turiştii străini) nu pot face o legătură cu ceva ce nu înţeleg clar", crede Alina Popescu.

Ea crede că alegerea frunzei trimite într-adevăr spre ideea de ecologie, dar problema este alta. "Frunzele şi umbrele verzi din logo înseamnă eco. Turism ecologic dacă vreţi. Din păcate, cele mai multe dintre unităţile turistice din Carpaţi nu sunt ecologice. Încercaţi agro-turism, ar putea suna mai bine! Logo-ul face o promisiune eco, pe care produsele din spatele lui nu o pot susţine", scrie Alina, fondatoarea unei agenţii de comunicare, marketing şi Relaţii Publice.

Alina Popescu consideră că preţul brandului, 900.000 de euro, nu este unul mare. Ea aminteşte că un brand înseamnă, pe lângă partea vizibilă - logo şi slogan, şi aspecte de strategie, precum unde să fie folosit logo-ul, cum să fie comunicat mesajul, pe ce canale etc. De ce facem brand înainte de infrastructură

"Logo-ul, sloganul, strategia - nu acestea sunt marea problemă a României". Problema nu este cum ne promovăm prin acest brand, ci ce promovăm. Eu una cred că aceşti bani, aproape un milion de euro, au fost irosiţi. Era mai bine ca banii să fie investiţi în dezvoltarea turismului: hoteluri mai bune, servicii mai bune, o mai bună infrastructură.

Ea spune că, deşi brandul a fost plătit din bani europeni, crearea acestuia trebuia amânată până când ne rezolvam marile probleme. "Trebuia să îi cheltuim acum, când avem alte motive, mai serioase, de îngrijoare? Ofertele de vacanţă la munte sunt mult mai puţin tentante decât cele Austria şi Bulgaria. Litoralul nostru e o glumă proastă, în comparaţie cu Grecia, Croaţia sau Turcia. Faci mai mult de la Bucureşti la graniţa cu Ungaria decât îţi ia să traversezi Ungaria şi să ajungi la Viena". Una dintre companiile finaliste la licitaţia pentru crearea brandului, TBWABucureşti, şi-a exprimat părerea despre "explore the Carpathian garden".

"Avem, se pare, o identitate de brand aşa cum este ea (a avea un brand este altceva şi vom vedea dacă avem cu adevărat unul abia peste câţiva ani) şi începem să o comunicăm. Poate exemplul acestei prime etape de cercetare şi branding să convingă ministerul că există o reală nevoie de consultare specializată şi chiar de consultări publice, înainte de a face paşi importanţi, cum ar fi stabilirea unor direcţii de investiţie financiară pe următorii doi ani, respectiv cele 74 de milioane rămase", spune Alina Sîmpetru, consultant de strategie de brand al TBWA. "Noul logo turistic al României, o investiţie greşită"

Ne puteți urmări și pe Google News