Evenimentul Zilei > Actualitate > Experții nu exclud un blackout major în România. „Trăim nişte momente fără precedent”
Experții nu exclud un blackout major în România. „Trăim nişte momente fără precedent”

Experții nu exclud un blackout major în România. „Trăim nişte momente fără precedent”

Fostul parlamentar Iulian Iancu a avertizat România! Ministerul de Interne şi nici Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu au făcut simulări pentru o avarie de curent, iar o până generală urmează să își facă simțită prezența.

Iulian Iancu, fost președinte al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților, a transmis că există o posibilitate foarte mare ca în România să apară o până de curent generală.

Acesta a mărturisit că țara nu este pregătită pentru această catastrofă, în comparație cu alte țări care au făcut o serie de simulări.

România rămâne în beznă

„Un scenariu privind o întrerupere a alimentării cu energie, o avarie în sistem, un blackout este oricând posibil. Acest lucru nu l-am spus eu. L-a spus chiar ministrul Apărării din Austria după ce în decembrie 2020 au făcut un exerciţiu pentru o situaţie de urgenţă, simulând o criză privind o avarie de sistem.

În 8 ianuarie 2021, la ora 14, a declanşat într-o staţie de transformare din Croaţia un cuplaj care practic a rupt o protecţie la supracurent, rupând Europa în două – parte de Nord-Vest de partea de Sud-Est. Din fericire pentru noi, Europa este împărţită în cele două zone cu pol de consum – Sud-estul vara şi un vârf de consum Nord-Vest iarna.

Însă acest cuplaj prin declanşare, a obligat în două ore ca Franţa, Italia să-şi închidă consumatori, Turcia să oprească producători, iar Transilvania, partea de Nord-Vest a României, să întrerupă pe segmente de transport alimentarea consumatorilor.

A fost o situaţie absolut reală. Am trăit-o în 8 ianuarie.”, a declarat Iulian Iancu.

Avarie ca în 1977

„Din păcate, noi, românii, am trăit o avarie de sistem totală în 10 mai 1977. Atunci când în staţia de 110 de la Tismana s-a rupt un izolator şi am pierdut în 30 de minute şapte grupuri – trei la Porţile de Fier, trei la Rovinari şi automat s-a creat o furtună perfectă în toată România.

S-au oprit trenurile. S-a oprit metroul. Au fost scoşi oamenii din metrou foarte greu. S-au oprit tramvaiele. Au rămas spitalele fără energie electrică. (…) Pierderea a fost de 2,9 miliarde de dolari, mai mare decât cea de la cutremur care a fost de 2,6 miliarde de dolari, după estimările Băncii Mondiale”, a spus Iulian Iancu.

„Acum în timp ce vorbim, se fac exerciţii pentru avarie în China, India, Liban, Germania, Statele Unite. Canada are un site dedicat în care îşi instruieşte cetăţenii cum anume să reacţioneze într-o astfel de situaţie. Situaţie este una mai mult decât realistă. Trăim nişte momente fără precedent”, a explicat fostul parlamentar PSD.

Acesta a mărturisit că autoritățile nu au dat importanță acestui advertisment, iar țara nu este pregătită nici pe jumătate pentru ce va urma.

„Situaţia a pornit de acum şase luni. Avem o cădere de 30% în energia hidro, peste 7% în energia eoliană, 24% în energia pe bază de cărbune şi cu 70% în depozitele de gaze.

În timp ce noi vorbim, lumea reală aceasta este. Suntem expuşi unor preţuri fără precedent, unui comportament fără precedent al operatorilor şi unei situaţii extrem de tensionate în jurul României.

La Ministerul de Interne, DSU nu are realizat nici planul, nicio simulare pentru situaţie de avarie în sistemul electro-energetic naţional”, a mai avertizat fostul parlamentar social-democrat, potrivit România TV.