Experții atrag atenția! Este singura metodă de a scăpa de criză. Măsurile care trebuie adoptate urgent de politicieni

sursă: arhivă EVZ

România se află în plină criză energetică, în contextul în care la nivel european se înregistrează o explozie a facturilor la gaze naturale. Mai multe state au luat măsuri imediate pentru gestionarea cheltuielilor cetățenilor europeni. Spania, de exemplu, a redus taxele pentru producția de energie electrică încă de la mijlocul lunii august astfel încât consumatorii vulnerabili, expuși sărăciei energetice, să nu sufere. Ce acțiuni demarează, însă, România și care ar fi cea mai bună soluție la care poate apela?

Liderul delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, membru al Comisiei de Industrii și Energie, a comentat criza energetică cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană, precum și măsurile pe care le-a luat România pentru a ține sub control exploziile de prețuri la utilități.

Prețuri incontrolabile la gaze naturale

„Această situație, care a dus la niște creșteri de prețuri incontrolabile, necesită niște măsuri care să fie rapide, decisive și imediate. Gazul natural în Europa există la un singur mare producător, cu poziție dominantă, Gazpromul. În România, nivelul gazelor înmagazinate este mai mic decât în alți ani, la nivelul UE la fel. De aici a apărut ceea ce spun și eu și mai mulți oameni în Parlamentul European, că este vorba de fapt de o încercare de manipulare a prețurilor, de o creștere artificială a prețurilor”, a explicat Dan Nica.

„Singura variantă este înghețarea prețurilor”

Autoritățile nu au aplicat, însă, măsuri de penalizare. Potrivit declarațiilor europarlamentarului PSD, „sunt producători care au profituri de 2-3 ori mai mari decât prețul lor de producție”. „Noi din prețurile la factură și la energie plătim aceste profituri, care sunt extraordinare și ar fi trebuit impozitate”, a mai adăugat Dan Nica.

Potrivit acestuia, singura variantă pentru soluționarea situației de criză energetică este înghețarea prețurilor la gaze.

„Înghețarea prețurilor la producător este singură varianta care poate să funcționeze, pentru că ea ne protejează și de efectul în lanț: crește prețul la transport, la mâncare, la toate produsele pe care le cumpărăm în fiecare zi, de strictă necesitate. Ea trebuie să fie temporară, să aibă loc până primăvară viitoare”, a precizat Dan Nica.

Românii vor muri de frig la iarnă

Există previziuni că factura la gaze naturale va ajunge, în România, la nivelul salariului minim sau a unei pensii medii. „Eu am văzut și există analize care arată cât la sută din populația unei țări nu poate să-și permită facturile la energie și gaz. În România este de 20%. Dacă-ți propui să nu mănânci și să nu-ți iei medicamente, sigur că unii dintre aceștia și-ar putea să-și plătească facturile”, a transmis Dan Nica în cadrul unei intervenții pentru Antena3.

În alte state, cifrele variază. În Cehia, inabilitatea de a-și păstra locuința încălzită în mod adecvat a fost semnalată doar pentru 9% dintre cetățeni, în timp ce în Ungaria este vorba despre 14% din populație.