Florin Cîțu se opune plafonării prețului la energie și gaze. Cu ce propunere vine în schimb

Florin Cîțu se opune plafonării prețului la energie și gaze. Cu ce propunere vine în schimbSursa foto: arhiva EVZ

Premierul Florin Cîțu se opune plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru populație, timp de un an. El spune că va veni cu măsuri pentru susținerea unei părți a cheltuielilor făcute de români cu facturile la utilități.

Măsura a fost propusă de parlamentarii PSD și este susținută de partenerii din coaliția de guvernare din UDMR. Aceasta este justificată de scumpirea nejustificată a facturilor pentru gaze naturale și electricitate din ultimele luni.

Florin Cîţu exclude posibilitatea îngheţării preţurilor la energie electrică și gaze naturale, respingând propunerea venită din partea Partidului Social Democrat, susținută si de partenerii de guvernare de la UDMR. El a declarat, într-o conferință de presă susținută la Iași, că executivul are în vedere alte măsuri. Acestea ar fi menite să protejeze populația de majorările de prețuri la energie electrică şi gaze.

„Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a declarat Florin Cîţu.

Refuzul premierului de a plafona prețul energiei electrice și a gazelor naturale vine în contextul în care specialiștii estimează o iarnă deosebit de dificilă pentru români. Cei mai mulți vor fi afectați de costurile foarte mari la încălzire, dar și de scumpirile în lanț, care urmează. Aceasta în condițiile în care veniturile românilor sunt destul de reduse, afectate și de pandemia de coronavirus.

Cîțu nu vede cu ochi buni o comisie de anchetă pe tema scumpirii energiei

Premierul s-a arătat sceptic și cu privire la înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să stabilească cum s-a ajuns la aceste scumpiri. În opinia sa, concluziile unei astfel de comisii nu ar reprezenta o soluție la problema scumpirii gazelor și energiei electrice.

„Comisia parlamentară a fost înfiinţată, nu cred că acolo este soluţia. O soluţie despre care am discutat este compensarea unei părţi din facturi. Cu plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală, în Uniunea Europeană nu cred că poţi să faci aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi“, a afirmat Florin Cîţu.

Majorarea tarifelor la gaze naturale și energie electrică au avut ca efect o creștere a prețurilor, luna trecută. În august 2021, inflația a cescut la 5,25%, în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Energia electrică, uleiul, gazele și carburanți sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult.

Institutul Națioanal de Statistică a arătat că, luna trecută, cel mai mult s-au scumpit produsele nealimentare, cu aproape 8 la sută. Tarifele serviciilor au crescut și ele cu aproape 3%, iar alimentele s-au scumpit față de august 2020 cu 2,7%.