Expert militar: Dronele americane din România sunt un element de descurajare a agresivității Rusiei

Expert militar: Dronele americane din România sunt un element de descurajare a agresivității Rusiei

Hari Bucur-Marcu: Bun, Rusia nu face, deci exemplul cu Crimeea era că aia a fost o operaţie acoperită, în care la început nu era clar deloc despre cine este vorba şi ce se întâmplă acolo. Altfel, privind prezenţă militară, Rusia este destul de transparentă, adică nu pare că ar fi adus arme ascunse în zonă sau ar fi mărit numărul de submarine, de exemplu, fără să spună sau fără ca ceilalţi coriverani la Marea Neagră să nu afle despre faptul că Rusia are o navă sau mai multe în plus, militare vorbesc, sau submarine în plus în Marea Neagră.

Aşa că nu este, deci nu asistăm la o cursă a înarmărilor sub forma asta, vreau să zic. Rusia a declarat de la început că vrea să-şi modernizeze şi să-şi ridice capacitatea operativă a flotei şi a instalaţiilor militare pe care le are în zona Mării Negre pentru motive pe care ea şi le asumă şi ceilalţi nu facem altceva decât să măsurăm dacă ceea ce avem noi, ca aliaţi şi ca riverani la Marea Neagră este suficient pentru a descuraja eventual Rusia ca să folosească aceste arme pe care le aduce în Marea Neagră.

Şi în principiu cam aşa este, din vechime se ştie treaba asta, că nici un general nu va începe un război dacă nu crede că îl va câştiga. Deci în momentul în care ruşii ar vedea că NATO, în principal, este capabilă să le facă faţă şi nu pot obţine o victorie împotriva NATO, sigur că nu vor acţiona. Şi atunci lucrurile se calmează sub forma aceasta de descurajare.

RRA: În fine, este şi întrebarea dacă pe ruşi îi impresionează mai mult posibilitatea ca această dronă să execute chirurgical operaţiuni de genul celei din Irak împotriva generalului Soleimani sau mai de grabă capacitatea lor de a spiona?

Ne puteți urmări și pe Google News

Hari Bucur-Marcu: Şi una, şi alta, fără niciun fel de îndoială. Şi au şi o a treia preocupare ruşii, pe care au şi declarat-o de altfel, nu este un secret: le este frică că... ei iau oricum măsuri de însoţire sau de apropiere de aceste drone cu aviaţia lor de vânătoare în ideea în care ar trebui să interzică intrarea unei asemenea drone în spaţiul aerian rusesc.

Şi atunci frica care este este că s-ar putea să existe asemenea confruntare, cum a fost cazul cu drona americană de acelaşi tip, care a fost doborâtă de Iran cu ceva vreme în urmă, de apărarea aeriană iraniană şi un asemenea conflict, chiar dacă drona este fără pilot, poate să ducă la o escaladare militară a situaţiei, nu neapărat la un conflict militar, la un război, dar la o escaladare militară, şi acest lucru trebuie evitat.

Una din formele de evitare este ca drona să nu se apropie de spaţiul aerian rusesc, iar ruşii să nu încerce să o doboare în afara spaţiului aerian. Deci cam aici suntem în condiţiile în care, într-adevăr, drona este foarte greu de detectat, adică să nu vă imaginaţi că este văzută oricând de către oricine şi poate să o... Doar că ruşii au şi ei şi supraveghere din cosmos şi aşa mai departe şi este posibil ca măcar o parte din misiunile dronelor acestora să poată să fie supravegheate şi de către ruşi.