Experiment monstruos: China a declanșat supravegherea creierului copiilor!

Experiment monstruos: China a declanșat supravegherea creierului copiilor!

În China, elevii nu își mai permit să moțăie sau să caște ochii pe fereastră. Cine nu este atent la ce se predă, este depistat imediat.

Când elevii chinezi ajung la școală, li se montează pe cap niște aparate stranii, un fel de bentițe care au deasupra trei electrozi: unul este poziționat pe frunte și două în spatele urechilor.

Aceștia au rolul de a capta și a transmite mai departe, în timp real, semnalele electrice emise de creierul copilului. Dispozitivul permite astfel măsurarea gradului de concentrare sau de destindere al elevului.

Timp de un an, școlarii din Jinhua Xiaoshun, în estul Chinei, și-au început programul de școală montându-și pe cap aceste bentițe high-tech. După două minute de „încălzire a creierului”, ei erau puși în concurență unii cu alții, pentru a desemna elevii cei mai concentrați și mai atenți dintre ei. Scrie Wall Street Journal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul Morții Generalului Vasile Milea în nr. 23 al Evenimentului Istoric, disponibil pe piață!

În fața sălii de clasă, un ecran retranscria rezultatele sub forma grafică a unei curse de rachete: cu cât elevul era mai concentrat, cu atât racheta sa zbura mai repede.

Profesorii care au participat la acest experiment afirmă că bentițele cu electrozi au efecte pozitive. Zhang Yiwei, profesoară de limbi străine, spune că a constatat progrese mari la elevii săi, prin prisma modului în care își făceau temele și a rezultatelor obținute la lucrările de control.

„Prima oară când am folosit bentițele, schimbarea a fost imediată, era evident”, a declarat ea pentru WSJ. Când le poartă, „elevii au impresia că sunt supravegheați, astfel încât sunt mai conștiincioși, articulând mai bine cuvintele la lecția de citire cu voce tare, de exemplu, și sunt mult mai atenți”.

Însă această senzație de supraveghere exercitată până în profunzimile minții are efecte perverse. Un elev pe nume Yang Zhenxuan a explicat că această urmărire electronică îl supune la o presiune foarte mare, deoarece părinții săi primesc de la școală rapoarte asupra gradului de concentrare al copilului lor.

Când nivelul lui de atenție este scăzut, „mă pun cu fața la zid pentru a reflecta la greșelile mele”, povestește micuțul.

În schimb, el a înregistrat o ameliorare sensibilă a notelor, de când i se înregistrează activitatea cerebrală.

Dezbaterile contradictorii asupra acestei metode pedagogice au determinat între timp școala din Jinhua Xiaoshun să pună capăt experimentului la începutul lui noiembrie.

Pe rețelele sociale, numeroși utilizatori au criticat vehement caracterul liberticid și angoasant al metodei, a cărei eficiență nu a fost încă dovedită științific.

Îngrijorarea este cu atât mai mare din cauza lipsei de transparență a folosirii datelor „extrase” de la copii. Astfel, ele ar fi analizate în cadrul unui proiect guvernamental obscur, privind starea de sănătate psihică și pshologică a copiilor.

Producătorul bentiței cu electrozi, compania BrainCo, cu sediul în Statele Unite, dar întemeiată de un chinez, respinge ideea că a creat un mijloc de supraveghere. În urma controverselor, BrainCo a emis un comunicat care susține că bentițele au ca scop evaluarea și sporirea gradului de concentrare al elevilor și studenților, și nu să le supravegheze gândurile.

„Produsele au fost concepute pe baza tehnologiei electroencefalogramei cu scopul ameliorării concentrării persoanelor prin auto-formare”, a declarat Han Bicheng, fondatorul și CEO-ul BrainCo pentru cotidianul chinez controlat de stat China Daily.

„Pe de altă parte, ele pot ajuta profesorii la îmbunătățirea sistemului lor pedagogic în clasă, pentru a le asigura elevilor un învățămând mai bun”, a adăugat Han.

Aceasta este fața noii „educații inteligente”, pentru a folosi formula Consiliul de Stat al Chinei? WSJ afirmă că această țară mulți părinți sunt gata de orice pentru a asigura reușita copilului lor (adesea unicul) reprezintă spațiul perfect pentru astfel de experimente monstruoase chiar și în comparație cu cele mai negre ficțiuni, precum „1984” a lui Orwell.

„Din cauza cotextului foarte concurențial, părinții nu ezită să încerce tot ce ar putea ajuta copiii lor”, explică pentru WSJ Gao Yuan, șeful cercetării pedagogice la BrainCo.

Pentru această companie, China este o mină de aur: până acum, 20.000 de bentițe cu electrozi au fost deja vândute aici.

În afara bentițelor care supraveghează undele cerebrale, și alte tehnologii noi au invadat sălile de clasă din China. Cum ar fi, camerele de supraveghere care detectează orice mișcare a elevilor, observând dacă aceștia citesc sau se uită pe pereți.

Dar chiar și în China totalitară au început să apară voci în favoarea copiilor. La începutul lui octombrie, Administrația chineză a Ciberspațiului a adoptat un regulament privind protecția datelor online ale copiilor și obligația de a obține acordul parental pentru a strânge informații despre minori.

Rămâne de văzut dacă aceste regulamente nu sunt altceva decât niște prevederi de fațadă, pentru a închide gura criticilor, dat fiind că toate constituțiile statelor comuniste au prevăzut respectarea drepturilor omului. Ceea ce nu înseamnă că acest lucru a fost respectat.