Experiment în Statele Unite. Cât de eficientă este masca de protecție

Sursa: arhiva EVZ

Un studiu făcut în Statele Unite de jurnaliștii de la un important post de televiziune, care au folosit camere de luat vederi ultra performante, a arătat de ce este bine să purtăm masca de protecție.

Studiul a fost făcut de oameni simpli și a fost felicitat de epidemiologul șef al SUA, medicul Anthony Fauci. Unul dintre jurnaliști a fost filmat în timp ce număra până la patru, rezultatul fiind o cantitate mare de particule care au fost expirate de subiectul supus testului. Apoi, testul s-a repetat cu o mască pe față, care îi acoperea și nasul, iar rezultatul a fost uimitor, aproape zero particule de salivă expirate, de unde rezultă un risc foarte scăzut al infectării cu noul coronavirus.

„Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decât în timp real. Asta, în timp ce număram de la 1 la 4. Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului. Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea.

Nu numai când scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvânt, ci și când terminam de vorbit. Mai ales la cuvântul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad (pe sol - n.r.), nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”, a spus moderatorul emisiunii, care a fost și persoana pe care s-a realizat experimentul.

Masca ne poate salva viața!

Medicul șef al SUA, Anthony Fauci, a comentat rezultatul studiului făcut de niște jurnaliști și a evidențiat importanța purtării măștii de protecție, în mod corect, nu doar pe gură, și păstrarea distanței sociale.

Fauci mai susține că noul coronavirus se găsește și în nas și de aceea este foarte important să purtăm masca de protecție și pe nas. Medicul mai spune că virusul se transmite de la o persoană infectată, nu doar atunci cânt aceasta tușește sau strănută, ci și atunci când aceasta vorbește.

„Așadar, noi tot spunem și cred că demonstrații grafice de genul celei pe care ne-ați arătat-o întăresc acest lucru, că unul dintre motivele pentru care este atât de important să ne acoperim fața este că acum știm că 40-45% din persoanele infectate nu au simptome. Și totuși, virusul este prezent în partea nazală a faringelui. Mai știm că o parte substanțială a infectărilor provine de la persoane fără niciun fel de simptome”, a comentat Fauci.

Ce spun japonezii?

Un alt test efectuat de oamenii de știință din Japonia, a demonstrat faptul că este foarte important să purtăm măști de protecție omologate de autorități. Astfel, dacă doar unul dintre oamenii care intră în contact poartă o mască de protecție, gradul de protecție oferit un factor de protecție de 17 la sută, în timp ce măștile chirurgicale au oferit o protecție de peste 50 la sută. În cazul măștilor cu filtru de protecție, factorul de protecție a ajuns la 80 la sută.

Dacă ambele persoane au purtat masca de protecție, fie de pânză, fie chirurgicală, gradul de protecție a crescut la peste 70 la sută.