LA REPUBBLICA: Axa navală care provoacă Beijingul: SUA, Australia, India și Japonia

LA REPUBBLICA: Axa navală care provoacă Beijingul:  SUA, Australia, India și Japonia

Este oficial: la ultimul summit al patrulaterului va participa și Australia. Și astfel, luna viitoare, în largul coastei Indiei, la exerciţiile militare Malabar, navele Quad, „patrulaterul”, vor traversa pentru prima dată împreună oceanul: India, Statele Unite, Japonia și Australia. Deloc întâmplător.

În ultimele săptămâni, The Quad, lansat ca un „dialog de securitate” în 2007 de către fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe şi definit de unele persoane drept NATO din Asia, dar care nu a activat niciodată, a revenit brusc la modă. Şi asta pentru că pentru cei patru membri, începând cu Statele Unite, misiunea sa inițială a devenit, brusc, extrem de urgentă: este destul să observăm puţin întregul mapamond pentru a înţelege că patrulaterul nu este altceva decât un lanț menit să frâneze puterea chineză în perenă ascensiune. O axă care, în cazul unui conflict, ar constrânge Beijingul să lupte concomitent pe două oceane, cel Indian și Pacificul, un front care s-ar întinde pe mii de mile marine şi care ar imposibil de coordonat.

Momentan, (şi din fericire) aceste manevre se află doar la stadiul de simulare în dosarele statelor majore. Însă realitatea este că cursa înarmării navale lansată de Xi Jinping și asertivitatea crescândă a Chinei irită foarte mult SUA și aliații săi din cadranul asiatic, determinându-i, inexorabil, să se apropie unul de celălalt.

În septembrie, India, certată cu Beijingul pe frontul Himalaya, și Japonia, au semnat un pact între armate pentru furnizarea reciprocă de provizii și servicii, fiind urmate apoi de Japonia și Australia. The Quad nu este o alianță adevărată, iar, oricum, de-a lungul anilor rămăsese incompletă, cei patru fiind extrem de atenți să nu-şi strice relațiile cu Beijingul. Acum însă, pare că sunt convinși de necesitatea schimbării registrului: în timpul recentei sale călătorii în Est, secretarul de stat american Pompeo, principalul protagonist al ofensivei anti-chineze a administrației Trump, a vorbit despre necesitatea „instituționalizării” patrulaterului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invitaţia lansată Australiei de a participa la exercițiile Malabar dintre India și Statele Unite, invitaţie trimisă şi Japoniei, este primul efect. Obiectivul declarat este păstrarea „unui Indo-Pacific liber și deschis”, o formulă în spatele căreia putem citi, destul de clar, opoziția faţă de planul Beijingului de a militariza Marea Chinei de Sud. Întrebarea este până unde vor dori să ajungă cei patru prin consolidarea „dialogului” lor.

China, care a ridiculizat mereu The Quad, considerând-o o formulă fără substanță, se teme de fapt mai mult decât orice altceva de crearea unui front compact în jurul mării sale și va încerca să împiedice acest lucru: „China are multe resurse pentru a ţine India, Japonia și Australia departe de strategia anti-chineză a Americii”, scrie miercuri Global Times, ziarul regimului. Delhi și Tokyo, în moduri diferite, sunt interesate să mențină deschis dialogul cu Beijingul. Echilibrele sunt fragile, iar tensiunile din mările Asiei cresc pe zi ce trece. Articol de Fillipo Santelli (Rador)