EXPERIMENT EVZ. Cum e să sari în gol de la 4.000 de metri
- Andrei Niculae
- 16 aprilie 2014, 20:46
Senzația simțită în cădere liberă de la 4.000 de metri nu se poate compara cu niciun alt sentiment de libertate.
Timpul stă în loc, viteza crește la 200 km/h, iar adrenalina îți înlocuiește toate gândurile negative. Le spui prietenilor atunci când îți zic că ești cu capul în nori că, într-adevăr, este o senzație extraordinară, dar cu care nu mulți se pot lăuda.
Atmosfera de la dropzone-ul TNT Brothers este mai ceva ca în Top Gun. Parașutiștii dotați cu echipamentul oficial de salturi, ochelarii de aviator și adrenalina din spatele zâmbetelor sunt elemente nelipsite dintr-un salt. Mulți amatori vin doar să privească, petrecând un weekend cu prietenii și familia la terasa TNT.
Anunțul prin stație mă atenționează că trebuie să merg la hangar pentru instructaj. Alex Nicolau are doar 23 de ani și peste 3.200 de salturi la activ. Aflu că saltul în cadere liberă este o tradiție în familia Nicolau, iar colegul său ce se ocupă de înregistrarea HD a saltului îmi șoptește că tatăl lui Alex este cel mai experimentat parașutist din țară. După ce mi-a fost explicat pas cu pas ce urmează să se întâmple simt cum emoțiile cresc și ne îndreptăm spre avion. Visez deja că zbor.
Efectul adrenalinei durează câteva zile
Realizez în câteva minute că ne aflăm în nori. Cei șase parașutiști din avion mă învață salutul specific TNT Brothers. Apoi, Alex strânge legăturile ce mă susțin de el. La un moment dat se deschide trapa avionului. Mă aflu cu picioarele în afară și aștept saltul în timp ce zâmbesc la cameră. Un simplu balans și am plonjat în gol. Mi-au trebuit câteva secunde pentru a realiza ce se întâmplă. Mintea îmi sugerează să mă prind imediat de ceva, iar picioarele caută involuntar pământul.
Momentul saltului te face să uiți de toate problemele pe care le ai. Te bucuri de priveliștea absolut încântătoare și îți dai seamă că ești liber într-un spațiu în care nu atingi nimic. Urechile mi s-au înfundat automat și simt cum obrajii se întind mai ceva decât la un lifting facial. La viteza de 200 km/h am realizat că mă forțez puțin pentru a-l saluta pe celălalt parașutist care a filmat întreaga poveste. O secundă îmi trece prin minte că siguranța dată de saltul în tandem (prins de acel instructor specializat) este probabil cea care îți oferă confortul de a te bucura de salt.
Altfel, totul s-ar transforma într-un salt plin de panică. Mă bucur că omul acela de care sunt prins este acolo, cu mine, și îmi dă șansa să zbor. Să mă bucur de înălțimi și de cerul pe care plutesc. Senzația este greu de descris. Dar e ceva ce simți cu trupul, cu mintea și cu sufletul.
Când se deschide parașuta realizez că nimic nu se mai poate întâmpla. Simt că nivelul adrenalinei rămâne la fel de ridicat. Alex îmi explică cum trebuie să cârmez parașuta lăsându-mă pe mine pentru câteva secunde să decid dacă vom face stânga sau dreapta. A fost momentul în care eu am preluat ambele vieți în mâna mea și am simțit cum libertatea cerului întâlnește starea de independență. Înainte de aterizare îmi dau seama că viteza de deplasare este destul de mare chiar și cu parașută, însă adrenalina este prezentă și după ce ating solul. Cum efectul teribilei emoții va trece în câteva zile, aștept cu nerăbdare următorul salt.
Cât costă un salt cu parașuta?
Costul unui salt cu parașuta, în tandem cu un instructor profesionist, este de 700 lei. Cei care își doresc imagini din timpul experienței, au opțiunea saltului în tandem cu filmare (cost total 930 lei) sau a tandemului cu filmare și fotografii (cost total 1.000 lei). Pe cei de la TNT Brothers îi găsiți la Aerodromul Clinceni de vineri până duminică. În primii trei ani de activitate, au realizat aproximativ 35.000 de salturi, din care peste 3.500 salturi în tandem, pentru amatori.
Cine poate sări cu parașuta?
Oricine își depășește limitele și își dorește să se bucure de fiecare clipă la intensitate maximă. Vârsta minimă pentru un salt în tandem cu parașuta este de 18 ani. Cei care au între 16-18 ani și își doresc să încerce senzația unui salt, au nevoie de acordul părinților, legalizat de către notar.