Experiență cumplită, în Afganistan, pentru Nicolae Ciucă

Experiență cumplită, în Afganistan, pentru Nicolae Ciucă Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Nicolae Ciucă, general în rezervă și fost prim-ministru al României, relatează evenimentele din timpul misiunilor sale în Afganistan și Irak la începutul anilor 2000, la frontiera de acțiune militară.

Întrebat despre cum trăia pe câmpul de luptă, Nicolae Ciucă a răspuns „cât se poate de auster”. El a mărturisit că de la începutul și până la sfârșitul misiunii din Afganistan a avut o singură masă caldă pe zi.

Cum a trăit pe frontul din Afganistan generalul în rezervă Nicolae Ciucă

Trăiam cât se poate de auster. Vreau să vă spun că de la început și până la sfârșitul misiunii din Afghanistam aveam o singură masă caldă pe zi, masa de seară. Masa de prânz era hrană rece, erau rațiile de hrană rece pe fiecare zi. De spălat... aveam mașini de spălat și ne-am organizat. Am avut un sistem logistic specific anilor 2000. Dotarea și înzestrarea nu era cea de azi.

Am avut mașini de spălat pe care ni le-am adus din țară. Aveam un sistem în care fiecare dintre noi puteam să ne ducem hainele la spălat. Aveam un sac cu etichetă și ne spălam pe rând hainele acolo”, a povestit Nicolae Ciucă într-un interviu pentru DC News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul premier spune că în acea perioadă cu toții se obișnuiseră să mănânce hrană rece. Ciucă a povestit și un episod în care, în timp ce se afla în Afganistan, el și colegii lui au încercat să facă o ciorbă din ceea ce au găsit și aveau la ei de mâncare.

„La un moment dat, după atâta timp...nu mâncasem ciorbă niciodată și am zis că din pachetele de hrană rece dacă reușim să mixăm ceva din pachetele de pui cu cel vegetal, am mai găsit pe acolo reușim să facem o ciorbă.

Am mai găsit ceva. Am găsit varză roșie. Și am pus varză roșie la ciorbă și vă dați seama ce culoare a ieșit. Cu toate astea a fost minunată, cea mai bună ciorbă”, a fost fostul premier.

Potrivit acestuia, cea mai importantă chestiune de pe front e faptul că acolo toți sunt solidari unii cu ceilalți și totul se împarte între ei. De la sarcini, până la mâncare și altele.

Cum a reacționat familia generalului în rezervă cât timp a fost plecat

Nicolae Ciucă a mărturisit apoi că familia sa nu era bucuroasă de faptul că el era plecat. Mai ales având în vedere că se expunea unui risc destul de mare pe front.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În acest context, fostul premier a mulțumit familiei sale, menționând că a avut liniște din partea lor. Astfel încât a putut să se concentreze pe fiecare misiune în parte.

Regret că nu am fost acasă când a plecat copilul în prima zi de școală, nu am fost acasă când a dat examen de capacitate și cel de la liceu. Astea sunt momente pe care le-am pierdut în viață”.