“Exoticii” care au candidat la Președinție și au ajuns la pușcărie
- Ionel Stoica
- 27 septembrie 2014, 09:18
Mai mulți politicieni sau oameni de afaceri au candidat independenți, sau susținuți de un partid minuscul la cea mai înaltă funcție din stat, Președinția României. Așa cum era de așteptat, ei au scos scoruri electorale în marja de eroare a sondajelor. După alegerile prezidențiale, numelor lor a mai fost pomenit doar în contextul unor probleme cu legea.
George Becali a candidat la Președinție de două ori, în 2004 și în 2009. De fiecare a fost susținut de formațiunea pe care a cumpărat-o de la fostul primar al Capitalei, Viorel Lis: Partidul Noua Generație- Creștin Democrat. Scorurile electorale obținute au fost minore:184.560 de voturi (1,77%), în 2004 și 186.390 de voturi (1,91%), în 2009. Ca politician, cariera lui Becali a explodat după prima arestare, în dosarul “Sechestrării hoților de mașini”, când a fost ales, pe listele PRM, în Parlamentul European. În decembrie 2012, el a fost ales deputat pe listele USL. În prezent, Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi cel al “Sechetrării hoților de mașini”..
Eminența Sa “Țeparul”
Preotul Aurel Rădulescu, zis și Eminența Sa sau Reverendul, a candidat la Președinție în 2004, susținut de Alianța Popular Creștin Democrată (APCD). El a obținut un scor modest, 35.455 de voturi (0,34%). Preotul voia să candideze și în 2009, dar a fost arestat, în septembrie 2009, pentru înșelăciuni imobiliare. El a fost judecat pentru înselãciune, fals intelectual si fals privind identitatea, prejudiciul calculat fiind de 240.000 de euro. În octombrie 2011, el a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
A câștigat la CEDO
Aurel Rădulescu a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) supraaglomerarea și lipsa de igienă din penitenciarele din România și a câștigat, pe 1 aprilie 2014, o despăgubire de 6000 de euro. Rădulescu s-a plâns Curţii Europene de condiţiile de detenție din penitenciarele Rahova si Jilava, precum și cele din Sectia 15 Politie din București. Curtea a constatat că plângerile reclamantului – referitoare la supraaglomerarea din penitenciar și la lipsa condițiilor de igienă – sunt confirmate şi de raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT), dar și de Rapoarte privind condițiile de detenție realizate de APADOR-CH în urma vizitelor de monitorizare în aresturi și penitenciare.
Din prea multă dragoste pentru amantă
Fostul deputat PRM, Alexandru Raj Tunaru, a candidat la Președinție în 2004, susținut de formațiunea pe care o conducea, Partidul Tineretului Democrat. El a primit doar 27.225 de voturi (0,26%). În campania electorală a folosit coloana sonoră din "Vagabondul” și îi plăcea să fie alintat "Raj Kapoor”. Problemele lui au început în 2006, când a fost arestat în SUA. El ajuns în închisorile americane, după ce şi-a bătut presupusa amantă de la acea vreme, Elena Beucă.
Raj Tunaru a fost arestat în data de 30 septembrie 2006, sub acuzaţia de violenţă domestică. A fost scos pe cauţiune de soţia lui, care a achitat 500.000 dolari, însă la scurt timp, a fost reţinut din nou, după ce ar fi ameninţat-o pe femeie că o omoară. Soţia nu i-a mai plătit şi de această dată cauţiunea, stabilită la suma de un milion de dolari, iar de atunci, Tunaru a rămas în închisoare. În prezent, Tunaru locuiește în orașul natal, Petroșani.
Potârcă, zis "Obama de Meteor"
Președintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, Constantin-Ninel Potîrcă, a candidat independent la Președinție în 2004 și a obținut 21.306 de voturi (0,21%). Potîrcă este originar din judeţul Gorj. De etnie romă, Constantin Ninel Potârcă este patronul unor firme ce se ocupă, în principal, de comerţul cu fier vechi. Candidat independent la alegerile prezidenţiale, Potîrcă a fost supranumit în presa centrală "Obama de Meteor" (Meteor este un cartier al oraşului Târgu-Jiu, unde locuieşte Potârcă n.red.). El a atras atenţia publicului şi presei când a venit la Bucureşti într-o caleaşcă, însoţit de copii, nepoţi şi de un alai de limuzine, pentru a depune la Biroul Electoral Central semnăturile necesare candidaturii sale. Principala lui promisiune, dacă va ajunge președinte: Dacă va ajunge preşedinte: "aş sterge toate datoriile tuturor cetăţenilor din orice ramură economică şi socială.
Acuzațiile DNA: Evaziune fiscală din fier vechi
Necazurile au venit câțiva ani ma târziu pentru Potîrcă, pe 6 iunie 2011 a fost trimis în judecată de către DNA pentru o evaziune fiscală de peste 18 milioane de lei și pentru fals în înscrisuri. Săptămâna trecută, Cureta Supremă l-a condmnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare. Afaceristul a mai spus că va face plângere la CEDO, însă susține că banii pe care i-ar putea câștiga la Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu ar putea să compenseze lipsirea de libertate. „Toată viaţa am muncit şi am fost corect. Nu este posibil ca în România să păţeşti aşa ceva“, a declarat Ninel Potârcă.
Au vrut sa candideze, dar s-au răzgândit
Alți doi candidați “exotici”, care au avut probleme cu justiția, și-au exprimat intenția de a candida, dar s-au retras în ultimul timp.
- Preşedintele Ligii Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor, Gheorghe Dumitru, zis Zorro, și-a a anunțat intenția de a candida la Preşedinţie, în anul 2000 și 2004. într/un interviu el explica de ce s-a răzgândit. “E adevarat ca am vrut ]n 2000 si-n 2004, cand mi-am anunțat candidatura, dar am fost boicotat. S-au temut de mine. Am prize la public,” spunea acesta. Gheorghe Dumitru voia să candideze și în 2009, cu un program dur: “In primul rând voi inființa Tribunalul Poporului. Este un proiect din 2004 la care nu am renunțat. Va fi format din oameni incoruptibili, nepătați, corecți. Ei vor decide soarta acestor bandiți din politică. Îi trimit gramada la canal și le confisc averile,” arăta acesta.
A ucis femeia de serviciu
Candidatul a fost reţinut în februarie 2010 şi arestat după ce ar fi ucis o femeie de serviciu în urma unui conflict. Femeia de serviciu, din cartierul Ferentari, ar fi venit la Dumitru pentru a-i cere acestuia sfatul într-o chestiune juridică. Acesta din urmă ar fi fost sub influenţa alcoolului şi, după o discuţie în contradictoriu, ar fi ucis victima lovind-o cu pumnii. În martie 2011, Tribunalul l-a condmnat la 8 ani de închisoare pentru omor. Condmnarea a fost menținută de Curtea de Apel și Curtea Supremă.
"Ţineţi minte trei cuvinte: Nati Meir preşedinte!"
- Fostul deputata PRM, Nati Meir, și-a anunțat intenția de a candida la președenția României în anul 2009. Totula fost făcut cu mare fast, la un hotel din centrul Capitalei, într-o atmosferă mondenă, , amfitrionul evenimentului fiind Monica Columbeanu. Nati Meir le-a spus susţinătorilor că România este casa lui. "Nu am nicio problemă să plec în America sau să plec oriunde în altă parte. Dar m-am gândit încă o dată că aici, în România, este casa mea. Aici s-au născut şi părinţii mei, aici s-au născut şi strămoşii mei şi aici vreau şi eu să mor. Nu mă gândesc să părăsesc ţara asta niciodată", a declarat Nati Meir. El s-a declarat foarte încrezător în şansele sale. "Ţineţi minte trei cuvinte: Nati Meir preşedinte!", a spus el în încheiere.
De ce s-a retras
Meir s-a retras din cursa prezidențială în ultimul moment. "Am luat aceasta decizie ca semn de protest fata de ce se intampla in politica romaneasca. Eu iubesc Romania si doresc sa fac ceva pentru tara aceasta, dar ce s-a intamplat zilele acestea cu politicienii romani m-a convins ca totul in politica romaneasca este pentru "ciolan" si sper ca in 22 noiembrie sa vina observatori, pentru a evita fraudarea alegerilor," arăta acesta.
Acuzațiile procurorilor
În 2009, dosarele penale au început să curgă pe Nati Meir, este vorba de anchete d corupție sau înșelăciune. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, în luna iunie 2014, pe fostul deputat Nati Meir la şapte ani de închisoare cu excutare, în dosarul în care este acuzat de înşelarea a 35 de persoane, cărora le-a promis că le trimite la muncă în Israel. Prin decizia de joi s-a dispus şi contopirea acestei pedepse cu cea primită de fostul deputat într-un alt dosar de înşelăciune, în care Nati Meir a fost condamnat tot la şapte ani pentru că a păcălit opt persoane, pe care a încercat să le plătească pentru anumite servicii cu bancnote specimen. Totodată, a fost adăugat un spor de pedeapsă de un an, astfel încât el are de executat în final opt ani de închisoare.
Scandal în celulă
Meir a primit despăgubiri de 500.000 de lei după ce, în urmă cu patru ani, a fost bătur în închisoare de un coleg de celulă. Judecătorii din Cornetu l-au obligat “pe inculpatul Vanea George Marius la plata sumei de 500.000 lei despăgubiri civile către partea civilă Meir Nati, cu titlu de daune morale”. Decizia nu este însă definitivă, iar procesul se află pe rolul Curții de Apel București.