Uniunea Europeană continuă să rămână un teritoriu atractiv atât pentru refugiați și imigranți, cât și pentru cetățeni europeni din afara blocului comunitar.
Exodul către Uniunea Europeană. Peste 700.000 de persoane au primit cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene (UE) în 2019, a informat luni biroul de statistică al UE Eurostat, transmite Agerpres.
Cel mai mare grup de noi cetăţeni europeni provine din Maroc, cu o cifră de 66.800 de oameni din această ţară care au primit cetăţenie în 2019. Majoritatea acestora au primit cetățenie în Spania, Italia sau Franţa. Al doilea cel mai mare grup de noi cetățeni UE provine din Albania, unde peste 40.000 de persoane au aplicat în vederea obținerii cetățeniei.
Efectele Brexit: 30.000 de britanici au dobândit cetățenie în state UE
Dintr-un total de 706.400 de aplicanți, aproape 30.000 de persoane sunt din Regatul Unit. Cei mai mulţi britanici au dobândit cetăţenie germană, suedeză sau franceză, potrivit Eurostat.
Așadar britanicii au fost al treilea cel mai mare grup de persoane care au primit un paşaport UE în 2019. Este o creştere față de locul al 7-lea ocupat în anul precedent.
La câţiva ani după vârful crizei migranţilor, în 2015, în timpul căreia sute de mii de sirieni şi-au părăsit ţara în urma războiului civil şi au ajuns în blocul comunitar, 29.100 de sirieni au dobândit cetăţenia UE. Nu mai puţin de 69% dintre ei au primit cetăţenia Suediei, una dintre destinaţii preferate de solicitanţii de azil la momentul respectiv.
Exodul către Uniunea Europeană. În 2018, 670.000 de persoane au primit cetăţenia UE
La nivelul anului 2018, în jur de 670.000 de persoane au primit cetăţenia UE. Cetăţenia europeană a fost definită prin Tratatul asupra Uniunii Europene, semnat în 1992 la Maastricht, potrivit EuropeDirect. Reprezintă o inovaţie conceptuală majoră a Tratatului asupra Uniunii Europene.
Incluzând drepturi, obligaţii şi participarea la viaţa politică, cetăţenia europeană vizează consolidarea imaginii şi a identităţii Uniunii Europene. De asemenea, vizează implicarea mai profundă a cetăţeanului în procesul de integrare europeană. Prevederile referitoare la cetăţenie sunt cuprinse în articolele 17-22 ale Tratatului asupra Uniunii Europene.