Triumful gimnastelor lui Forminte la Europene a demonstrat că performanţă se poate face şi cu ciocolată, nu doar cu „biciul“.
Gimnastica românească respiră din nou! După doi ani şi jumătate de agonie, în care a fost ţinut la „reanimare“, sportul care a transformat imnul României în şlagăr la marile competiţii a renăscut. Campionatele Europene de la Clermont- Ferrand au readus gimnastele tricolore în lumina reflectoarelor. După patru ani, româncele au redevenit „reginele“ Europei, adjudecându-şi, sâmbătă, aurul în concursul pe echipe şi ieri alte patru medalii în finalele pe aparate: una de aur (Sandra Izbaşa - sol), două de argint (Sandra Izbaşa - bârnă şi Steliana Nistor - paralele) şi una de bronz (Ana- Maria Tămârjan - sol).
Ceea ce în august 2005 părea să fie sfârşitul unei incredibile poveşti a trei decenii de glorie şi de suferinţă a însemnat, de fapt, un nou început. Abdicarea cuplului Octavian Belu - Mariana Bitang şi desfiinţarea lotului olimpic de la Deva n-au dereglat decât temporar mecanismul infernal al şcolii româneşti de gimnastică. „Fabrica de medalii“ de la Deva a reînceput să producă exact la timp pentru a renaşte speranţa înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing.
Petrecere cu prăjituri şi Cola
Nicolae Forminte, antrenorul care şi-a asumat schimbul de generaţii şi, totodată, riscul de a fi asociat cu prăbu- şirea celui mai titrat sport din România, a dovedit că „întoarcerea la sclavagism“ - varianta propusă de Ion Ţiriac pentru revigorarea performanţelor - nu mai este o soluţie de actualitate.
Gimnastica feminină românească pare să fi intrat într-o nouă eră, în care rigorile sistemului centralizat au început să se înmoaie. Plecaţi din fruntea lotului feminin, acum aproape trei ani, pentru că elevele lor au refuzat să mai accepte viaţa spartană, legendarii Belu şi Bitang au lăsat impresia că sunt dispuşi să se reîntoarcă la cârma naţionalei.
Succesul obţinut cu o generaţie nouă de gimnaste, dintre care se remarcă Izbaşa şi Nistor, îi oferă lui Nicolae Forminte linişte, cel puţin până după Olimpiadă. Tratat cândva de Belu ca un rival, Forminte pare un altfel de antrenor, adaptat la noile condiţii de lucru, în care regimul cazon tinde să devină istorie. Sâmbătă seară, după ce România a cucerit titlul continental pe echipe, antrenorul a fugit în oraş şi le-a cumpărat fetelor îngheţată, prăjituri şi Coca-Cola!
Dincolo de entuziasmul produs de performanţele recente ale gimnastelor, trebuie remarcat faptul că un Campionat European nu se compară cu o ediţie a Jocurilor Olimpice. Faţă de Clermont-Ferrand, la Beijing româncele vor avea de înfruntat superputerile China şi SUA, cele două mari favorite la titlul olimpic.
VICTORIE CATEGORICĂ
România, prima în Europa
Gimnastele din România au făcut legea la Europenele de la Clermont- Ferrand. Delegaţia tricoloră a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii, cu un total de cinci distincţii (două de aur, două de argint şi una de bronz). Cea mai importantă victorie a româncelor s-a consemnat sâmbă- tă, când elevele antrenorului Nicolae Forminte au dominat clar concursul pe echipe, câştigând titlul continental. Cu un total de 181,525 puncte, România şi-a învins marea rivală Rusia, care n-a reuşit să ajungă la bariera celor 180 de puncte, acumulând 179,475 puncte. Gimnastele române şi-au început evoluţia la paralele, încheind prima rotaţie pe locul trei. Au urmat bârna, unde tricolorele au obţinut cel mai mare punctaj al concursului, şi solul, care le-a propulsat pe fetele lui Forminte pe primul loc, unde au rămas şi după sărituri. Evoluţiile româncelor s-au caracterizat prin siguranţă, niciuna dintre sportive neavând ratări.
ÎNCĂ PATRU MEDALII
Sandra Izbaşa a luat ieri aur la sol
Gimnastele române au completat ieri, în finalele pe aparate, salba de medalii. Sandra Izbaşa este noua campioană europeană la sol (15,775 de puncte), în timp ce la bârnă ea s-a clasat a doua, cu 15,450 puncte. La paralele, Steliana Nistor a cucerit medalia de argint, cu un punctaj de 15,800 puncte. Stela a pierdut aurul pentru o zecime, în faţa rusoaicei Ksenia Semenova. În proba de sol, Anamaria Tămârjan a obţinut bronzul, cu un total de 14,975 puncte.
NICOLAE FORMINTE:
„Rămân cu picioarele pe pământ“
Nicolae Forminte (52 de ani), succesorul lui Octavian Belu, este de ani buni în lumea gimnasticii, prin mâinile sale trecând, printre altele, campioane de talia Simonei Amânar, Laviniei Miloşovici şi Ginei Gogean. Considerat de mulţi ani soluţia de rezervă a federaţiei, el a obţinut un loc patru la Mondialele din 2006 cu gimnaste „aduse de la spital, din discotecă şi de acasă“, după cum s-a exprimat tehnicianul constăn- ţean.
Acum, la Clermont-Ferrand, Forminte a cules primele medalii de aur. „Fetele se săturaseră de argint şi de bronz. Eu rămân însă cu picioarele pe pământ. Sunt ancorat în realitate“, ne-a mărturisit tehnicianul.
„Nu vreau să mă compar cu nimeni, nici cu Belu, nici cu Karolyi, nici cu Goreac. Eu sunt eu. Noi, toţi, suntem rodul sistemului, şi nu sistemul este rodul nostru. Antrenamentele au rămas la fel ca înainte. Doar că, după Olimpiada de la Atena, s-a schimbat altceva. Sistemul comunist, în care a mai funcţionat gimnastica românească din inerţie timp de 10-12 ani după Revoluţie, s-a prăbuşit. Cum cluburile nu prea mai produc valori, federaţia trebuie să-şi asume pregătirea pentru un număr mult mai mare de copii. Asta înseamnă bani mai mulţi şi muncă în plus“, povestea Forminte, în EVZ, la puţin timp după preluarea lotului, în 2006.
Ţelul noului antrenor a fost clar din capul locului: „Sunt ca un comandant de navă, ca preşedintele Traian Băsescu. Iau vântul în piept şi merg înainte. La echipa naţională de gimnastică a României nimeni n-ar putea avea alt obiectiv decât aurul olimpic. Altfel, ori eşti nebun, ori incompetent“.