Există o genă care ne face să dormim mai puţin? La ce concluzii au ajusn cercetătorii

Există o genă care ne face să dormim mai puţin? La ce concluzii au ajusn cercetătorii

O cercetare începută în urmă cu aproape 30 de ani este aproape de final. Un american este de părere că există o genă care îi determină pe oameni să doarmă mai puţin noaptea.

Rezultate cercetării derulate de Alan Pack şi colegii săi de la Centrul pentru studiul somnului şi neurobilogie cicardiană, din cadrul Universităţii din Pennsylvania, au fost publicate în anul 2012.

Cercetătorii au studiat doi fraţi gemeni identici, pe care i-au ţinut trezi timp de 38 de ore. Din două în două ore, acestora le erau verificate reacţiile, cu ajutorul unor stimuli. Aceştia trebuiau să reacţioneze la o lumină sau un punct care apărea pe un ecran.

Ipoteza lui Pack era aceea că, dacă predispoziţia la somn este ereditară, gemenii identici ar trebui să aibă performanţe asemănătoare în cadrul acestui test, spre deosebire de cei care nu sunt identici. Această ipoteză a fost confirmată de cercetare, echipa coordonată de Pack ajungând la concluzia că 85% din reacţiile oamenilor la efectele lipsei de somn asupra creierului fiind explicate genetic, scrie The New Yorker.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, Pack nu a putut strânge informaţii precise, cu privire la genele care cauzează lipsa de somn a oamenilor, însă a fost ajutat de cercetarea lui Ying-Hui Fu, de la Universitatea din California. Studiind comportamentele umane în urma lipsei de somn, Fu a descoeprit o mutaţie într-o genă care reglează ritmul cardiac. A introdus mutaţia în genomul unor şoareci, iar rezultatele au fost imediate: rozătoarele au început să doarmă mai puţin.

Echipa lui Pack a hotărât să se folosească de rezultatele lui Fu. Cercetătorii au studiat gemenii identici şi au descoperit în cazul unuia dintre ei mutaţia. Fratele care prezenta această mutaţie dormea cu 2 ore mai puţin decât celălalt.

În ciuda acestei descoperiri, Pack consideră că cercetarea nu este complet terminată. Cercetătorii vor continua activitatea şi speră să ajungă la nişte concluzii care să îi ajute să creeze un medicament care să îi ajute pe cei care dorm mai puţin noaptea.