Există două categorii de persoane asimptomatice. De cine trebuie să ne ferim
- Mihnea Talau
- 4 iunie 2020, 08:59
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a ținut să explice termenul de „persoană asimptomatică”. Mai mult, el spune că există două categorii de persoane care sunt asimptomatice - cei diagnosticați întâmplător și cei care au fost bolnavi, s-au vindecat, dar rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp.
Specialistul a lămurit și ce se întâmplă cu fiecare categorie și cum vor reveni aceste persoane în familie și, implicit, în societate.
„Trebuie să lămurim oamenii. Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul”, a afirmat Rafila, la Digi24.
Întrebat ce se întâmplă cu aceste persoane, profesorul a dat lămuririle necesare.
„Încep cu a doua categorie. Există o opinie care este fundamentată de niște studii științifice, pentru că opiniile care sunt doar asumate fără să existe în spate o fundamentare bazată pe evidențe nu cred că trebuie să le discutăm. Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală.
Pentru că aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență care la unii este mai lungă.
Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine.
Există diverse abordări ale problemei. Depinde de calitatea locuirii, de standardul de educație al persoanei Acum, prima categorie a persoanelor asimptomatice care sunt descoperite întâmplător și care sunt internate sunt spital pentru o perioadă variabilă, în funcție de negativarea celor două teste consecutive. Dacă sunt negative fac posibilă externarea și considerarea pacientului ca fiind vindecat.
Este adevărat că în unele țări se recomandă izolarea la domiciliu a acestor persoane și menținerea lor sub observație medicală. Altate state au procedat altfel. Au pus aceste persoane asimptomatice în spații tampon. Adică nu în familie, ci într-un spațiu dedicat, în hoteluri de obicei. În regiunea Veneto din Italia s-a făcut acest lucru. Au mutat acolo atât persoanele asimptomatice descoperite accidental, cât și persoanele devenite asimptomatice în ur
ma tratamentului din spital și s-a observat că lucrurile au fost ținute sub control mai bine în Veneto, decât au fost ținute în regiunea vecină Lombardia, unde trimiterea acestor persoane asimptomatice la domiciliu a dus la apariția unor cazuri secundare în randul familiei.
Deci există diverse abordări ale problemei. Asta depinde de mai multe elemente. Depinde de calitatea locuirii, de standardul de educație al persoanei”, a afirmat Alexandru Rafila.