Exerciţiile militare ale Statelor Unite şi Ucrainei alarmează Rusia. Putin se crede provocat

Sursa foto: EVZ

ABC (Spania). Calmul dintre Statele Unite și Rusia după summitul dintre Joe Biden și Vladimir Putin de luna trecută a fost pe cât de scurt, pe atât de fragil. Noul punct de fricţiune îl reprezintă exercițiile militare Sea Breeze, organizate de SUA și Ucraina în Marea Neagră și care implică 32 de națiuni, inclusiv Spania.

Aceste exerciții militare nu servesc doar ca instruire pentru membrii NATO și aliații lor, ci organizează și un sprijin expres din partea Casei Albă pentru Ucraina, care este implicată într-un conflict cu separatiștii susținuți de Rusia.

Este vorba despre cele mai mari exerciții din această categorie. În ediția din 2019, înainte de pandemie, au participat 19 țări NATO și aliații lor, cu 32 de nave. Anul acesta, cei 32 de participanți, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Australia, fac acest lucru cu 40 de nave. Mărimea și amploarea exercițiului din acest an au atras critici furioase ale Moscovei.

Obiectivul manifest al acestor exerciții, care se desfășoară pe uscat, pe mare și în aer, este de a instrui forțele armate ale Ucrainei în metodele și aplicaţiile NATO. Statele Unite finanțează exercițiile, în timp ce Ucraina le sprijină cu logistică și acces pe teritoriul său. Sunt de fapt exerciții care au fost efectuate din 1997, dar au câștigat o relevanță enormă după anexarea rusească a peninsulei Crimeea, anexare condamnată de cea mai mare parte a comunității internaționale.

Într-o apariție de miercuri în care a răspuns la întrebările cetățenilor, Putin a spus că NATO folosește exerciții precum Sea Breeze pentru a desfășura infrastructură militară în Ucraina, pe care Kremlinul o consideră o amenințare directă la adresa securității sale, potrivit AP. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova a numit exercițiile Sea Breeze "un exercițiu de provocare".

Atacurile cibernetice, un alt punct de fricţiune între Biden și Putin

Luna trecută, forțele armate rusești au atacat deja un distrugător britanic pentru a-l face să părăsească apele Mării Negre, lângă Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia. Kremlinul a declarat că nava britanică a intrat în apele sale teritoriale, dar Londra neagă. A fost un incident extrem de relevant, primul de la sfârșitul Războiului Rece în care Rusia a deschis focul asupra unei nave NATO.

Un alt punct de fricţiune între Biden și Putin îl reprezintă atacurile cibernetice, care au concentrat o mare parte a summitului de luna trecută din Elveția, după întreruperea aprovizionării cu benzină și carne din SUA. Președintele american a declarat, sâmbătă, că agențiile sale de informații vor investiga cine a fost în spatele unei noi lovituri de stat digitale, de această dată împotriva software-ului de gestionare a tehnologiei și că Rusia va plăti dacă atacatorii sunt acolo.

După cum a informat Reuters, firma de securitate Huntress Labs a declarat că ea crede că banda de hackeri REvil, legată de Rusia, a fost responsabilă de acest atac. Deja luna trecută, FBI a dat vina pe același grup rusesc pentru paralizarea operațiunilor firmei JBS SA, cel mai mare producător de carne din lume. (Rador)