Evenimentul Zilei > Politica > Executivul se reunește de urgență. Ce măsuri se vor introduce privind starea de alertă
Executivul se reunește de urgență. Ce măsuri se vor introduce privind starea de alertă

Executivul se reunește de urgență. Ce măsuri se vor introduce privind starea de alertă

Executivul se va reuni marţi dimineaţă pentru a introduce măsurile de carantină și izolare în hotărârea de guvern privind starea de alertă.

972 doi pacienți diagnosticați cu COVID-19 au fost externați la cerere de când Curtea Constituțională a decis că internarea fără acord este ilegală. De mâine medicii vor avea din nou un instrument de combatere a acestui fenomen, pentru că va intra în vigoare noua lege a carantinării și izolării persoanelor infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen.

În acest context, executivul se va reuni mâine dimineață, de la ora 9:00 pentru a introduce măsurile de carantină și izolare în hotărârea de guvern privind starea de alertă, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Autoritățile medicale vor decide carantinarea sau izolarea persoanelor pe baza informațiilor științifice oficiale și a situaţiei medicale individuale, pe perioada de incubație specifică bolii în cauză. Cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat, ca și cei care au intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu o boală infecto-contagioasă vor intra în carantină la domiciliu la o locație declarată sau într-un spațiu desemnat de autorități.

Cine refuză sau nu respectă această măsură va fi plasat în carantină instituționalizată și va suporta costurile aferente. Persoanele diagnosticate, atât cele bolnav,e cât și cele asimptomatice vor intra imediat în izolare în spital pentru 48 de ore. După efectuarea testelor necesare, medicul poate recomanda prelungirea internării, izolarea într-o locație alternativ atașată unității sanitare sau la domiciliul persoanei. Ultima variantă poate fi dispusă numai dacă riscul de răspândire a bolii este foarte redus.

În cazul celor care refuză sau încalcă măsura izolării Direcția de Sănătate Publică Județeană va confirma prelungirea sau încetarea măsurii printr-o decizie individuală. Decizia de carantinare, respectiv de izolare poate fi contestată în instanță, dar până la soluționarea cauzei persoana respectivă nu poate părăsi locația fără încuviințarea medicului, anunță Rador.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, informează Administraţia Prezidenţială.

Persoanele suspecte de orice boală contagioasă vor fi trimise în carantină prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, iar bolnavii confirmați vor fi obligați să stea cel puțin 48 de ore într-o unitate medicală.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.