Executarea silită, obligatoriu cu hotărâre judecătorească

Executarea silită, obligatoriu cu hotărâre judecătorească

Autoritățile vor putea începe executarea silită a românilor care nu-și achită de bunăvoie obligațiile fiscale numai după obținerea unei hotărâri judecătorești.

Un proiect de lege, depus de parlamentarii USR, atrage atenția asupra faptului că în forma actuală ANAF este mai presus de lege. Deciziile de executare emise de ANAF contravin Constituției care prevede dreptul fundamental la proprietatea privată.

„Executările silite, și în special popririle înființate de ANAF, în mod strict administrativ și fără încuviințarea instanțelor, au condus în practică la abuzuri. Poprirea conturilor conduce la incapacitatea persoanei de a-și folosi sumele existente în conturile bancare. Acele sume, însă, ar putea fi folosite în vederea formulării unei contestații împotriva actelor administrative fiscale prin care s-a instituit poprirea. Românii sunt astfel descurajați sau chiar împiedicați de a-și exercita dreptul de a contesta acte administrative fiscale“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiatorii consideră că ANAF este oarecum mai presus de lege fiindcă în alte cazuri avizul instanței este, din punct de vedere legal, obligatoriu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News