Exclusiv. România a declanșat codul roșu. Coronavirusul a făcut prăpăd la nivel diplomatic

Exclusiv. România a declanșat codul roșu. Coronavirusul a făcut prăpăd la nivel diplomatic

Trei delegații oficiale din România și-au amânat vizita în China din cauza virusului care a provocat, până duminică, 56 de morți și peste 2000 de cazuri de îmbolnăvire în mai multe țări, inclusiv în Europa. În exclusivitate pentru evz.ro, Nicolae Vasilescu președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China a dezvăluit ce domenii economice din țara noastră sunt afectate, care este reacția comunității românești în țara asiatică dar și a chinezilor din România.

La sfârșitul lunii ianuarie și până la jumătatea lunii februarie a acestui an, trei delegații economice trebuiau să participe la diferite evenimente comerciale și economice în diferite orașe din China. Vizitele au fost anulate din cauza coronavirusului pornit dintr-o piață de animale din orașul Wuhan, capitală a provinciei Hubei, care a ajuns, duminică, la 56 de morți, toți în China, și la 2057 de cazuri de îmbolnăvire în mai multe țări, inclusiv în Europa.

Evz.ro l-a întrebat pe Nicolae Vasilescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China cum se resimte impactul acestei epidemii asupra comerțului româno-chinez, care sunt reacțiile autorităților, a chinezilor din România dar și a comunității românești din China, estimată la peste o mie de persoane.

„Deși măsurile drastice luate de autoritățile chineze par disproporționate, având în vedere numărul de decese și zecile de milioane de oameni care sunt afectate în acest moment, cred că ele sunt necesare”, a precizat Nicolae Vasilescu, în exclusivitate pentru evz.ro.

Despre reacția comunității chineze din țara noastră față de coronavirusul care amenință întreaga lume, Nicolae Vasilescu a declarat în exclusivitate pentru evz.ro:

„Am avut mai multe discuții cu membrii ai comunității chineze din România care mi-au întărit convingerea că sunt optimiști în ceea ce privește efectul măsurilor luate în China și că familiile și conaționalii lor sunt în afară de orice pericol dacă respectă regulile specifice acestor situații. Populația afectată de măsurile autorităților da dovadă de înțelegere și așteaptă reintrarea în normalitate”.

De asemenea, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China a dat detalii despre comunitatea românească din China:

„Comunitatea românească din China comunica permanent prin intermediul celor câteva grupuri mari de What'sApp pe care le-au creat și se sfătuiesc reciproc atunci când apar situații deosebite. Observ cu mare plăcere implicarea excelență a Ambasadei României de la Beijing și a Consulatului nostru de la Shangahi, care se află în permanentă legătură cu românii care sunt în această perioada complicată în China. Este un test de anduranță pe care se pare că, până acum, diplomații noștrii din această țară l-au trecut cu brio”.

Despre cum afectează relațiile comerciale bilaterale, Nicolae Vasilescu a precizat, în exclusivitate pentru evz.ro: „Și noi, cei de la Camera de Comerț și Industrie România-China, suntem în permanentă legătură cu reprezentanții noștrii din China și ne consultăm asupra acțiunilor pe care trebuie să le realizăm. Avem la sfârșitul lunii ianuarie și până la jumătatea lunii februarie a acestui an trei delegații economice care trebuiau să participe la diferite evenimente comerciale și economice în diferite orașe din China, participări pe care din păcate a trebuit să le anulăm”.

Nicolae Vasilescu este optimist în privința anihilării efectelor virusului care a generat panică în întreaga lume:

„Știu cât de bine se mobilizează chinezii în astfel de situații și cât de serioși sunt în ceea ce fac. Asta mă face să cred că în cel mai scurt timp viață lor va reintră în normalitate și lumea de pe întreg mapamondul va fi mai liniștită. Este încă un exemplu că dacă o țară atât de mare are probleme... întreagă planetă se cutremură!”.

Evz.ro a aflat, în exclusivitate, că cele trei delegații din România urmau să participe, cu sprijinul Camerei de Comerț România-China, la târguri organizate pentru materiale de construcții, mobilier și import de scutere fabricate în China.

Târgurile urmau să aibă loc în Yiwu, un oraș de aproximativ 1,2 milioane de oameni din provincia Zhejiang, în Guangzhou, al treilea oraș din China ca putere economică și în capitala țării, Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News