Puţine momente în istoria României sunt mai controversate decât celebrul 23 August 1944. A fost o lovitură de stat despre care bunicii noştri au vorbit şi au scris cu aceeaşi patimă cu care vorbim noi acum despre Revoluţia din Decembrie '89. Într-un podcast ediție specială despre comunism și momentul 23 August, realizatorul de televiziune Victor Ciutacu a relatat un episod inedit din adolescența sa.
Într-o ediție specială a podcastului EVZ Play dedicat momentului complex 23 august 1944, glorificat de comuniști, Robert Turcescu și invitații săi, jurnaliștii Victor Ciutacu, Dan Andronic și Mirel Curea au explicat de ce merită analizat mult mai detașat acest episod care a coincis cu schimbarea regimului politic și cu intrarea în prim plan a Regelui Mihai, despre care se consideră că a scurtat cu 6 luni durata celui de-al Doilea Război Mondial.
Regele, erou din întâmplare?
Pe marginea amplei discuții dacă putem considera 23 August un act de trădare sau o greșeală, realizatorul România TV a subliniat că, din punctul său de vedere, a fost vorba de oportunism și lașitate, dat fiind că în realitate poziția regelui a fost limitată. „Omul a fost interesat să-și rezolve situația lui”, a argumentat Victor Ciutacu, respingând poziția contrară a jurnalistului și istoricului Dan Andronic. Potrivit acestuia din urmă, suveranul a jucat un rol oarecum forțat, fiind prizonierul unui context extrem de dificil, cu presiunea lui Stalin de la Răsărit. „Era totuși un copil, avea 24 de ani”, a atras atenția istoricul.
Adolescentul Ciutacu și-a băgat tatăl în sperieți
În aceeași intervenție, comentând pe marginea propagandei și a manifestărilor pe care comuniștii le dedicau zilei de 23 august 1944 ca simbol al victoriei contra nazismului, dar mai ales al contribuției comuniștilor la scurtarea războiului, jurnalistul România TV a povestit un episod savuros din adolescența sa. Era perioada care a precedat Revoluția din 1989, când dictatorul Nicolae Ceaușescu a convocat un referendum menit să ducă la stoparea cursei înarmărilor.
„Era să fac o tîmpenie, cum sunt eu cu capul mare și cu grozăvii. Eram în treapta a doua de liceu. A făcut Ceaușescu referendumul ăla să reducem cheltuielile pentru înarmare. A pus să voteze de la 16 ani populația, a fost premieră absolută. Bă și m-am nimerit eu în clasa a 11-a. Ne-a chemat duminică la școală, ceea ce m-a enervat foarte tare. Știți toți, toată lumea vota entuziast. M-am ridicat eu (...) în drum spre urna aia blestemată am întrebat unde se pune pe Nu. Mă rog, până la urmă mi-a dat Dumnezeu suficientă înțelepciune să votez ce trebuie. A fost singura dată când m-a înjurat taică-meu și m-a rugat să nu mai fac a doua oară că nenorocesc toată familia", a povestit vedeta de televiziune.
Emisiunea integrală: