Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost invitatul emisiunii Față în față, moderată de Mirel Curea și Dan Andronic, Conflictul din Ucraina domină scena internațională, iar fostul ministru de Externe și profesor de drept public internațional a creionat un tablou de ansamblu al legăturii României cu această stare conflictuală de la graniță î raport cu Rusia și sub umbrela NATO.
Îîn opinia specialistului în politică externă, starea conflictuală dintre Rusia și Ucraina are rădăcini mai adânci, care merg la perioada Gorbaciov și la sprijinul pe care l-a cerut acestuia americanilor, Potrivit lui Adrian Năstase, liderul Uniunii Sovietice a obținut un ajutor financiar mai degrabă neglijabil, astfel că americanii i-au pus în genunchi pe sovietici. Acest gest considerat afront de către cel mai notoriu urmaș al kui Gorbaciov,Vladimir Putin, este una din cauzele răcirii relațiilor cu NATO, dar și a unui potențial război între Rusia și Ucraina.
Năstase: E vorba de respectul pe care Occidentul nu l-a mai acordat Rusiei
„E vorba de respectul pe care Occidentul nu l-a mai acordat Rusiei ca partener în geografia politică a lumii. Rusia are acum și resursele economice și resursele militare. Anul trecut PIB-ul Rusiei a crescut cu 5%. Prin tot scandalul ăsta, care ne e profitabil și nouă, rușii au reușit să readucă Statele Unite în Europa. Nu cred că va fi un război. O componentă importantă o reprezintă frustrarea pentru pierderea unui rol global pentru Rusia. (...) E un joc de poker care are în spate și un joc de șah", a opinat fostul premier.
„Putin nu poate spune că România trebuie să se întoarcă la 1997"
Adrian Năstase a menționat, în egală măsură, poziția României în acest context al apartenenței la NATO și a vorbit despre un document cheie puțin cunoscut în relația cu Rusia. Ca specialist în drept public internațional, invitatul a arătat mai multe citate din respectivul document, „Avem și interese proprii. Există un tratat între România și Rusia din 2003. A intrat în vigoare în 2004 când România intrase deja în NATO. Tratatul e semnat de Putin, deci Putin nu poate spune că România trebuie să se întoarcă la 1997.
Chestionat de co-moderatorul Dan Andronic dacă baza Deveselu poate fi interpretată ca o încălcare a acordului semnat de țara noastră cu liderul de la Kremlin, fostul lider PSD a nuanțat astfel: Se poate deschide o cale de negociere, noi de ani de zile nu am mai avut dialog cu Rusia.
Interviul integral poate fi vizionat aici: