Exclusiv. Miracolul de la Timișoara. Spitalul cu trei săptămâni avans în lupta cu COVID-19

Exclusiv. Miracolul de la Timișoara. Spitalul cu trei săptămâni avans în lupta cu COVID-19

Mai există un al patrulea punct de triaj la Clinica exterioară Bega, pentru pacientele ce aparțin de ginecologie. Avem un protocol și cu Spitalul pentru Copii ”Louis Țurcanu”, prin care, ca să îl degrevăm, noi primim pacienți, inclusiv cu boli infecțioase, după triajul prealabil făcut acolo.

Simulări de ”Plan alb”, de trei săptămâni

Aproape 1.200 de paturi, terapii complexe. Spitalul Județean Timișoara e cel mai mare din regiunea de vest. Așa o mașinărie trebuie să aibă un număr impresionant de cadre. Ce fac acestea? Cum se pregătesc?

Raul Pătrașcu: Avem 4.300  de angajați, din care 30% medici. Colegii de la ATI au făcut, cu medicii și asistentele, deja de trei săptămâni, simulări pentru îmbrăcarea corectă a echipamentelor de protecție. Tot de trei săptămâni facem simulări și pe activarea ”Planului alb”, care presupune un aflux foarte mare de pacienți în timp foarte scurt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adică, să spunem, peste 30 de pacienți în 10 minute. Și medicii, și asistentele, dar și personalul auxiliar, au învățat ce au de făcut în cazul nefericit al unui astfel de eveniment.

Cum se protejează, concret, personalul medical?

Raul Pătrașcu:  În SCJUPBT tot personalul este obligat să poarte mască simplă de la intrarea până la ieșirea din spital. Masca se schimbă cel puțin o dată la 4 ore. Și se dă de către asistenta șefă sub semnătură. Medicii care consultă, primesc la discreție mănuși de protecție.

Atunci când pacienții cu suspiciune de coronavirus ajung în triaj, de obicei ajung la UPU, li se prelevă probe și rămân acolo în izolare. Dacă va fi vorba de o urgență medicală sau chirurgicală, personalul medical are sub cheie, pe secție, echipament adițional de protecție - măști FFP3, scuturi de protecție facială, halate impermeabile, combinezoane,  pentru a putea efectua în siguranță și manevre invazive menite să salveze viețile  pacienților cu COVID.

Și totuși, vorbim de un spital vechi, cu circuite care de foarte mulți ani nu mai sunt de actualitate. Cum de sunteți pregătiți pentru cel mai sumbru scenariu?

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro