Exclusiv. Trump, pus sub acuzare. Se rescrie noua ordine mondială? Lucian Romașcanu: Suntem la un moment de turnură a istoriei. Video

Exclusiv. Trump, pus sub acuzare. Se rescrie noua ordine mondială? Lucian Romașcanu: Suntem la un moment de turnură a istoriei. Video Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

America este în stare de șoc. Fostul președinte Donald Trump este primul președinte american pus sub acuzare. Dar întreaga planetă se confruntă cu un șoc al schimbării în urma unor diferite crize simultane. Podcastul „Contrapunct EVZ” l-a avut ca invitat pe ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a explicat de ce ne confruntăm cu o nouă paradigmă politică, socială și culturală.

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, îl investighează pe Trump pentru plățile de bani tăinuiți făcute înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Fostul președinte republican a fost pus sub acuzare de un mare juriu din statul New York, o premieră istorică, ce este însă doar primul pas într-un lung drum legal.

Lucian Romașcanu: Trump este un reprezentant antisistem

Co-moderatorul Dan Andronic și-a chestionat invitatul, social-democratul Lucian Romașcanu, dacă putem estima că este vorba de o nouă paradigmă culturală ținând cont de ceea ce se întâmplă peste Ocean.

„E clar că lumea se schimbă. Nu am glumit când am spus că este o chestie culturală. Până acum președinții Statelor Unite au fost protejați, și ne aducem aminte de scandalul Watergate. (...) Ajungem în faza în care un lucru cu care noi eram obișnuiți - genul ăsta de dosare era în epoca Binomului Coldea-Kovesi-, se întâmplă și în America. E o schimbare culturală?", a întrebat jurnalistul EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actualul ministru al Culturii a confirmat că schimbarea este evidentă. „Noi am crescut respectând sistemul juridic american, cu procurori aleși, cu Înalta Curte pe viață și cu independență. Eu cred totuși că ceea ce reprezintă Trump poate fi considerat un pericol suficient de mult încât să se alinieze, văd, către tipul ăsta de acuzații și de acțiune judiciară. Nu sunt în măsură să comentez justiția americană, dar e evident că Trump este un reprezentant antisistem. Undeva lucruri pe care le știm sau nu le știm, se aliniază pentru a-l împiedica", a răspuns ministrul.

America e cea care dă tonul

În plan istoric, toate evenimentele recente confirmă într-adevăr o schimbare de paradigmă, a continuat să puncteze Lucian Romașcanu, pornind de la declarația surprinzătoare a guvernatorului statului Florida, Ron DeSantis, care a anunțat că nu îl va extrăda pe Trump către statul New York.

„Ce vedem este că suntem la un moment de turnură a istoriei. Lucrurile nu mai sunt cum au fost. Am trăit o perioadă lungă de prosperitate, de pace, de liniște, acum lucrurile sunt razna total, cum vedem de la un război care nu s-a mai întâmplat de o asemenea anvergură în Europa, până la poziționări de felul ăsta în țara cea mai democratic percepută de toată lumea. America e reper. 

Dacă cineva la nivelul lui DeSantis spune că se folosește justiția ca armă în America, este un lucru pe care nu putem decât să-l privim cu îngrijorare. O dată, din perspectiva stabilității democratice a Americii, care este un exportator de stabilitate și până la urmă partenerul nostru strategic și principala garanție de securitate a României în zonă. Continuând cu posibilitatea replicării modelelor și eventual a contagiunii, pentru că din punct de vedere al abordării lor, America e cea care dă tonul. Eu îmi doresc să nu fie așa ceva (n.red. - război civil) acolo, ar fi foarte grav și pentru noi și pentru toată lumea".

Schimbarea culturală vine cu convulsii

Acesta a observat, de asemenea, că dincolo de controversele politice și juridice ale cazului Trump, este notabil un alt fenomen: polarizarea societății. „Lucrurile ar trebui să se calmeze. Este o situație similară cu toți cei care au încercat să zguduie sistemul pentru că dincolo de politic, ceea ce se poate întâmpla bine sau rău, se întâmplă un lucru foarte complicat în societate, și anume segregarea oamenilor, împărțirea în pro și contra. Cred că cel mai rău lucru e să pui oamenii împotriva oamenilor pe altceva decât idei politice. Iar în America există acum un pro și anti-trumpism care este extrem de contondent. Și este, cu ghilimelele de rigoare, meritul lui Trump acest lucru, pentru că a avut un mesaj extrem de agresiv". 

În continuare, ministrul Culturii a explicat de noua paradigmă este deja prezentă de decenii. „Noi trăim o schimbare culturală în sensul profund al termenului de câteva zeci de ani. Lucruri care păreau de neconceput acum se pot concepe. E un lucru care până la urmă vine pe direcția societății, dar vine cu convulsii și e normal să se întâmple așa", a mai comentat Lucian Romașcanu în emisiunea care poate fi vizionată aici.