Protestele care au izbucnit în China în urma aplicării politicii zero Covid a autorităților chineze a luat prin surprindere toată planeta. Chinezii sunt recunoscuți pentru obediența lor ca actori sociali care a dat naștere teoriei stupului, iar revolta din mai multe orașe mari chinezești a surprins. Stabilit de ceva vreme în Beijing, jurnalistul și scriitorul Dan Tomozei a dezvăluit cauzele protestelor și situația de la firul ierbii.
Deși popoarele asiatice și în special China sunt renumite pentru devotamentul cu care se dedică binelui colectiv, dând naștere așa-numitei doctrine a stupului, ultimele săptămâni au fost scena unor proteste virulente în China.
„Stupul" a explodat
Revendicările chinezilor care au ieșit în stradă au la bază politica zero Covid a autorităților din imensa țară asiatică. Presa occidentală a relatat pe larg că furia contra politicii draconice zero Covid pusă în practică de guvern de aproape 3 ani, de la debutul pandemiei, a dus la mișcări de stradă culminând cu cererea demisiei președintelui Xi Jinping, proaspăt reales la conducerea Partidului Comunist Chinez.
Prezent în podcastul EVZ-Play cu Robert Turcescu, jurnalistul și scriitorul Dan Tomozei, care locuiește de mai mulți ani în capitala Beijing, a dat amănunte de la fața locului despre originea protestelor și despre efectele acestora asupra politicii interne.
Dan Tomozei: Există un interes al SUA să intervină
Invitatul consideră că imaginea prezentată în Occident de mass-media este mult amplificată, iar protestele de stradă nu riscă să destabilizeze puterea în China.
„Există un interes al Occidentului și, evident, al Statelor Unite să intervină ori de câte ori simt nevoia sau se crede că opoziția ar putea afecta, sub o formă sau alta, situația din China și de la Beijing. Vă spun că nu este deloc afectat nici Partidul Comunist Chinez, nici sistemul de aici", a afirmat jurnalistul Dan Tomozei.
Politica zero Covid, mai eficientă în China decât în Occident
Acesta a făcut o analogie între politica zero Covid așa cum a fost implementată de autoritățile chineze și imaginea falsificată care este amplificată în Occident. „Revenind la dinamica zero Covid, cum este denumită în China, situația este relaxată de mai bine de două luni și jumătate. E drept, putem pune în legătură reacțiile de protest venite din partea cetățenilor, dar nu protestele despre care se vorbește în ultima perioadă. Au fost nemulțumiri pe toată perioada celor 3 ani. China nu este o țară așa cum se vorbește în Occident, este o țară extrem de vie și extrem de liberă în exprimare. Motiv pentru care au fost permanent supărări în ultimii 3 ani la nivelul cetățeanului, la nivelul zonei de afaceri", a mai punctat Dan Tomozei.
În cifre, situația arată că majoritatea cazurilor totale de infectări din China provin din Taiwan, unde s-au implementat restricțiile din SUA sau Occident.
Cifrele sunt de partea Chinei
„Statul chinez a identificat 20 de reguli pe care le-a pus la dispoziție autorităților provinciale și locale din China, pe care să le utilizeze atunci când apar focare pentru a limita extinderea creșterii numărului de infectări. (...) Vorbim de 1,42 de miliarde de oameni. Astăzi raportate sunt 4.247 de cazuri din care 1021 la Beijing. În China nu este mult. Astăzi, la nivelul întregii Chine, adică 1,44 de miliarde de oameni, sunt 9,17 milioane de cazuri la nivelul celor 3 ani. E foarte important să facem distincție. Din cele 9,17 milioane, 8,3 sunt în Taiwan. În zona continentală, unde sunt 1,4 miliarde de oameni, avem doar 500 de mii de cazuri în 3 ani, iar la Taiwan - unde sunt 26 de milioane de oameni - sunt 8,3 milioane pentru că acolo se aplică reguli ca în Occident".
Emisiunea integrală: