Exclusiv. Dan Tomozei: Este greșit să vorbim despre China ca despre o țară comunistă. Video

Exclusiv. Dan Tomozei: Este greșit să vorbim despre China ca despre o țară comunistă. Video Xi Jinping la congresul Partidului Comunist / Sursa foto: Arhiva EvZ

Dan Andronic și Mirel Curea au dezbătut împreună cu invitatul lor, un specialist în China, jurnalistul Dan Tomozei. Considerat un susținător al modelului chinezesc, Dan Tomozei va încerca să lămurească pentru publicul românesc de ce este important Taiwanul pentru China. Cât de aproape suntem de un nou Război Rece, dar mai ales care este jocul politic pe care-l face China în conflictul din Ucraina.

O analiză CEPA afirma că „majoritatea operațiunilor de propagandă ale Chinei în România se încadrează într-o narațiune mai amplă, colportată atât la nivel local, cât și global, conform căreia sistemul occidental de democrație și valori liberale este putred, ineficient și ipocrit.

De ce este Taiwanul atât de important pentru China?

Această narațiune se aliniază în mod natural cu narațiunile altor inamici ai democrației liberale, cum ar fi Rusia lui Putin sau mișcarea globală de extremă dreapta". Este corectă analiza? De ce este Taiwanul atât de important pentru China?

„Voi explica ce se întâmplă cu subiectul Taiwan, nu e nimic nou, doar că nivelul comunicării oficiale de la Beijing a ajuns la nivel de ministru de externe. Până la vizita doamnei Pelosi în Taiwan, la începutul lunii august, jocul de ping-pong între SUA și China se desfășura la nivelul Casei Albe; și tot ce însemna establishment american, răspunsul venea exclusiv de la nivelul purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe sau ai Ministerului Apărării. După vizita lui Pelosi, tonul a devenit contondent în mesajele adresate Chinei și vă dau un exemplu în care purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe spune: „America funcționează după o logică de gangster, se comportă ca un bătăuș”, a explicat Dan Tomozei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A vorbi despre China ca despre o țară comunistă este greșit”

Întrebat dacă este de părere că ne confruntăm cu o criză politică fără precedent în relațiile dintre China și SUA, invitatul a relatat că nici chinezii, nici taiwanezii nu înteleg „asaltul diplomatic al SUA”, considerând că singura motivație ar putea fi șantajul politic și diplomatic.

„A vorbi despre China ca despre o țară comunistă este greșit, în China vorbim despre o versiune occidentală a economiei pe un cadru politic și decizional comunist cu specific chinezesc, iar China ține foarte mult la această precizare, cu specific chinezesc, este o țară socialistă cu specific chinezesc, pentru că există elemente de contact cu ceea ce cunoaștem în Europa și în fostul bloc sovietic și există elemente care nu au nicio legătură. În mod similar, în domeniul economic, există elemente de contact cu comerțul, cu economia de piață, dar există și un control evident și puternic al statului, mai ales în perioade de criză, cum este cea pe care o traversăm în relația dintre Taiwan și SUA.”

„Nu au mai existat tensiuni politice între SUA și China de foarte mult timp, înainte de războiul rece, înainte de vizita lui Nixon. China nu s-a confruntat niciodată cu un asemenea asalt diplomatic. Încercând să îi înțeleg pe chinezi, vorbind și cu taiwanezii, am constatat că aceștia nu înțeleg de ce SUA face acest lucru. Există doar o motivație de șantaj politic și diplomatic”, a conchis jurnalistul.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro