Instabilitatea de pe prima scenă politică și incoerența măsurilor de guvernare în plin val 5 al pandemiei, suprapuse peste criza facturilor la gaze alarmează românii. Ca urmare AUR a prins avânt în toate sondajele recente. Fostul premier Adrian Năstase a fost invitat în emisiunea „Față în față” cu Mirel Curea și Dan Andronic, unde a analizat posibile soluții cu rezultate pe termen lung ale crizei politice.
Adrian Năstase, fost prim-ministru al României în perioada celui de-al doilea mandat al lui Iliescu, consideră că varianta refacerii USL-ului ar putea reprezenta o soluție politică eficientă. USL a reprezentat alianța dintre PNL și PSD, care a nemulțumit foarte mulți români.
Considerată o alianță nefirească având în vedere diferența dintre cele doctrinele ideologice ale celor două mari partide, USL avea ca justificare că este singura soluție contra dictaturii lui Traian Băsescu, președinte la acea vreme. Crin Antonescu a fost o scurtă vreme președinte interimar. Tulburele moment politic a culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea lui Băsescu, însă rezultatele acestuia au fost anulate de CCR.
Năstase: USL ar putea avea un candidat comun la prezidențiale în 2024
„În condițiile în care va crește AUR, vor crește nemulțumirile și așa mai departe, o soluție va fi refacerea USL-ului, o combinație dintre PSD si PNL, deci un candidat comun la prezidențiale și un premier din partea cealaltă a partenerului.În felul acesta se va concretiza o stabilitate politică. Din partea PSD-ului mizez pe Dîncu, Gabi Firea și Mircea Geoană. Cele mai importante ar fi alegerile prezidențiale, ar trebui să fie gândit foarte atent profilul candidatului. E nevoie să se țină seama de felul în care s-a schimbat structura populației, inclusiv din punctul de vedere al ocupării forței de muncă”, a explicat fostul șef al PSD.
„Revizuirea Constituției este un fenomen foarte complicat”
În altă ordine de idei, Adrian Năstase consideră că o altă soluție viabilă care ar preveni viitoarele crize politice ar fi reglementarea din temelii a Constituției. Este vorba însă, în opinia sa, de un proces anevoios și de lungă durată.
„Dacă ne uităm în lume sistemele democratice încep să aibă un pigment de autoritarism. Un regim parlamentar exclude așa ceva, mai ales la haosul de acuma. Au fost mulți cei care au sugerat revizuirea Constituției. Dacă deschizi cum este în cazul unei operații pe cord deschis, descoperi că pacientul are mai multe probleme. Revizuirea constituției este un fenomen foarte complicat”, a conchis profesorul de drept constituțional.
Emisiunea în versiune completă poate fi vizionată aici: