Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Șeful spionilor, despre cum l-au păcălit ucrainenii pe Putin. „A ordonat retragerea imediată!” Video
Exclusiv. Șeful spionilor, despre cum l-au păcălit ucrainenii pe Putin. „A ordonat retragerea imediată!” Video

Exclusiv. Șeful spionilor, despre cum l-au păcălit ucrainenii pe Putin. „A ordonat retragerea imediată!” Video

Invitat la podcastul România lui Cristache, Cătălin Harnagea, fostul șef al Serviciului de Informații Externe a vorbit despre tactica inspirată a contraofensivei ucrainenilor, care pare să aibă succes mulțumită unei campanii de inducere în eroare a marii armatei ruse. Și asta după luni întregi de eșecuri ale soldaților ucraineni.

„La Pentagon declarau lunile astea că ei nu știu ce tactică are armata ucraineană. (…) La nivel declarativ, la modul ăsta de a induce că lucrurile sunt foarte coerente și de succes, promovarea pe care a făcut-o Kievul a fost una bună. Dar dacă te duci pe partea strict militară, tactică, vezi că lucrurile nu au nici un înțeles. Până de curând, apropo de cele două contraofensive pe care le-au organizat ucrainenii, până atunci totul era foarte haotic.”, a declarat Cătălin Harnagea, care susține că abia acum Kievul și-a organizat trupele cu adevărat.

„Acum, probabil datorită informațiilor pe care le-au primit de foarte de sus. Declanșarea celor două contraofensive, se vorbește de fapt doar de una, pentru că una a fost dezastruoasă. Cea din nord și din sud, de la Harkov și de la Herson, au arătat pentru prima oară o anumită tactică și coerență în zona militară. Ucrainenii au reușit prin o propagandă de manipulare să-i facă pe ruși să creadă că vor ataca sudul, zona Hersonului, toate trupele pregătite ale Federației Ruse s-au mutat în zona de sud, rămânând în zona Harkov o mulțime de voluntari, o armată nepregătită și ucrainenii au atacat în nord. Din cauza asta au fost împinși foarte mult și din cauza asta Putin a ordonat retragerea imediată.”

Ucraina câștigă puțin, Europa pierde totul?!

„Europa consumă pe an în jur de 560 de miliarde de metri cubi de gaz. 40% înseamnă 200 de miliarde de metri cubi de gaz. În momentul ăsta toată lumea se bucură pentru o conductă din Norvegia care dă 10 miliarde de metri cubi de gaz. Și americanii le-au promis gaz lichefiat – 15 miliarde de metri cubi. Ei nu se adună nici măcar jumătate din cât furniza Federația Rusă. Sancțiunile sunt date atât de mult și atâta timp cât nu te afectează mai mult pe tine față de cel care ar trebui să fie sancționat. În momentul în care te afectează mai mult pe tine decât pe celălalt, înseamnă că e o gândire anapoda.”, este de părere fostul șef SIE.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro