Spargerea depozitului Poliției Giurgiu - una extrem de ciudată în care par să fie implicați și polițiști -, nu are încă un autor. Judiciariștii giurgiuveni și acum cei de la IGP, dar și procurorii de la Parchetul General -, nu au reușit, după aproape patru luni de investigații, să pună mâna pe indivizii care au făcut de râs întreaga Poliție Română atunci când au jefuit camera corpurilor delicte.
A fost un atac banditesc când hoții au schimbat, în batjocură, lacătul ușii pe care au intrat! Verificările Corpului de Control al ministrului de Interne Lucian Bode au scos la iveală o mulțime de nereguli care stau acum la baza unor anchete interne care îi vor viza pe toți polițiștii care au avut în grijă acel depozit - șefi de inspectorat, polițiști aflați în funcții de execuție.
Jaful de la camera de corpuri delicte, rușinea Poliției Române
La începutul lunii februarie, șefii IPJ Giurgiu anunțau printr-un comunicat sec că ”mai multe bunuri” au dispărut dintr-o clădire. Nici un cuvânt însă despre faptul că acele bunuri erau, de fapt, probe extrem de importante în dosare penale - documente, unele - spun surse ale Evenimentului zilei -, cu caracter secret, arme albe și chiar de foc, haine de contrabandă. S-a vorbit chiar și de explozibili și muniție confiscate de la contrabandiști și de la braconieri depozitate acolo fără acoperire legală.
Mai mult, mai-marii polițiștilor giurgiuveni habar nu aveau când le intraseră hoții în camera de corpuri delicte. Și asta pentru că imobilul - fost sediu al Poliției Municipale până în urmă cu vreo opt ani -, nu avea nici sistem de supraveghere, nici paznic. Nici măcar o prăpădită de alarmă!
”Hoții au intrat în două dintre cele trei clădiri ale IPJ Giurgiu. Cea în care nu au intrat fusese renovată și se investiseră în ea, degeaba, peste 200.000 de euro. Dar în celelalte două - înțesate cu corpuri delicte cu valoare judiciară în procese penale -, nu s-a băgat nici un leu. De ce? Hoții au profitat din plin, au știut să atace poliția acolo unde locul era mai slab. Și au plecat cu o grămadă de lucruri”, ne-au dezvăluit surse judiciare
Pe fir au intrat ofițerii de informații și cei de la corpul de control
Lipsa oricăror sisteme de siguranță și alarmare, faptul că lovitura ar fi putut fi dată într-o noapte în care toată poliția din oraș era pe străzi, la o razie, dar nimeni nu a reperat acea mașină mare pe care hoții au folosit-o la spargere, a oferit toate ingredientele unui jaf ce ar fi putut fi dat la pontul...polițiștilor. Ipoteză întărită ulterior, în timpul investigațiilor, de descoperirea câtorva zeci de treninguri a căror urmă a dus ancheta până în județul Dâmbovița. Acolo, ar fi fost depistate persoane - prieteni și membri de familie ai unor polițiști -, care ar fi purtat aceste haine ce ar proveni din ”lotul” furat din depozitul IPJ Giurgiu. Pistă care a rămas în atenția investigatorilor.
Într-un asemenea context, investigatorilor (judiciariști de la Direcția de Investigații Criminale (DIC) a IGP și procurori de la Parchetul General) li s-au adăugat și ofițeri de la Corpul de Control al ministrului Lucian Bode. Dar și cei ai Direcției Generale de Protecție Internă (DGIPI), serviciul de informații al ”Internelor”. Au fost luați la întrebări toți cei care trebuiau să răspundă de siguranța acelui depozit și chiar unii dintre polițiștii care au ieșit la pensie, dar care avuseseră legătură cu acea cameră de corpuri delicte. Numic. Identitatea hoților este tot necunoscută.
Se poate lăsa cu demiteri din Poliție
Recent, echipa de control de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a tras linie și a pus raportul pe masa ministrului Bode. Propunerea ofițerilor care investighează această bizară spargere în care sunt vizați și polițiști este ca absolut toți cei care au legătură cu acel depozit să fie anchetați individual. E vorba de investigații administrative care se pot încheia pentru cei găsiți vinovați cu simple avertismente, cu amânări în grad sau cu tăieri de salariu. Dar și cu demiterea din poliție!
”Ofițerii de la Corpul de Control au tot ridicat și studiat documente. Au fost găsite multe nereguli pentru care acum vor trebui să răspundă cei care aveau în grijă depozitul. Raportul este la ministrul Bode cu propunere de începere a unei anchete disciplinare. Șefii IPJ Giurgiu și subalternii lor trebuie să explice celor de la minister de ce nu au făcut nimic ca să protejeze acele corpuri delicte. Să pună alarme, paznic, sistem video de supraveghere.
Să inventarieze acele bunuri. Adică să respecte legea. Oricum, depozitul era un bazar în care corpuri delicte extrem de importante erau aruncate la grămadă. Chiar dacă unii dintre polițiști au intrat, subit, în concediu medical sau au ieșit la pensie vor fi chemați pentru a fi audiați. Va fi o anchetă administrativă identică cu una penală. Cu audieri, cu martori, investigație care va fi efectuată de ofițeri trimiși de la minister. Pentru că în dosar sunt ofițeri superiori, cu funcții de conducere. Vinovații ar putea chiar să fie dați afară din poliție”, ne-au dezvăluit surse judiciare.